ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Radu Dorel Cupcea s-a prezentat la un concurs de referent relaţii cu publicul organizat de Primăria şi Consiliul Local Beltiug, judeţul Satu Mare, unde a obţinut nota cea mai mare dintre candidaţii înscrişi. Totuşi, acest lucru nu a fost de ajuns. Conform Gazetei de Nord Vest, condiţia obligatorie pentru ocuparea acestui post era de fapt cunoaşterea limbii maghiare, nicidecum a profesiei! A fost însă admis un candidat care a luat o notă minimă, dar care ştia limba maghiară.

"Am participat la un concurs pentru ocuparea unui post de relaţii cu publicul scos la concurs de către Primăria Beltiug. În luna mai s-a organizat un concurs, dar la acea dată nu s-a ocupat postul. În data de 26 august a anului curent am participat din nou la examen, am obţinut cel mai mare punctaj, respectiv 7.70, la proba scrisă. La trei zile distanţă, mai exact pe data de 29 august am fost chemat la proba de interviu, unde domnul preşedinte al comisiei, domnul secretar al comunei Hodod, Kaszta Francisc, m-a luat tare. Am vrut să îi răspund în limba maghiară unde m-am născut, unde am lucrat. I-am spus că nu mă prea descurc. Şi m-a luat tare. Mi-a dat un exemplu, cum că dacă ar suna o persoană din Ghirişa pentru un incendiu, eu cum m-aş descurca dacă nu ştiu vorbi maghiară. Eu i-am răspuns că sunt sigur că ar şti vorbi româneşte sau chem un coleg. Iar el mi-a spus că ăsta nu ar fi un răspuns, numai să mă încurce", a declarat Radu Dorel Cupcea.

În loc de explicaţii în urma depunerii unei contestaţii, Radu Dorel Cupcea s-ar fi ales cu ameninţări voalate din partea secretarului comunei Beltiug, Kovacs Eugen. "Pe data de 1 septembrie am fost să depun contestaţie. Domnul secretar mi-a spus că mi-o înregistrează, dar o să suport consecinţele pentru că aş fi făcut fals în acte, cum că am declarat că cunosc limba maghiară. Acesta nu este un fals în acte, i-am spus. Şi de fapt eu nu cunosc prea bine limba maghiară. Şi m-am decis să renunţ la contestaţie, pentru că deşi ieşeam eu câştigător din toată treaba aş fi avut de suportat consecinţele şi presiunile de rigoare, pentru că este clar că nu sunt dorit acolo", a mai precizat Radu Dorel Cupcea.

Într-un caz identic, Primăria Miercurea Ciuc a fost amendată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru introducerea ca obligatorie a cunoaşterii limbii maghiare.