ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care începe vineri, în Piaţa Unirii Open Air, în Cluj.

Ceremonia de deschidere, care va avea loc mâine, de la ora 20.45, va fi urmată de premiera naţională a filmului Philomena (regia Stephen Frears), nominalizat anul acesta la Oscar.

La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor participa oficialităţi şi personalităţi din lumea filmului. Până pe 8 iunie, spectatorii au de ales între 217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri.

Totodată, circa şapte sute de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la TIFF. La gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, "Salvaţi Marele Ecran!".

Sâmbătă, la ora 10.30, va avea loc prima conferinţă din campania de salvare a cinematografelor din România, la care vor participa Emil Boc, primarul municipiului Cluj, Marius Szabo, primarul oraşului Gherla, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Marta Materska-Samek, preşedintele board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia).

Tot sâmbătă, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, în prezenţa unor oficiali şi invitaţi, urmată de proiecţia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, "Cinema, mon amour" (work-in-progress) şi a filmului "Cinema at the End", în prezenţa regizorului Meritxell Soler.

Spaţiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecţiile din secţiunea cu acelaşi nume, Cinema, Mon Amour. Intrarea e liberă.

Proiecţiile încep vineri dimineaţă cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF. La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat "A fi şi a avea/ Etre et avoir", în prezenţa regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta în secţiunea 3X3.

Votat cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, "A fi şi a avea/ Etre et avoir", este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toţi copiii se află în grija unui învăţător.

Duminică, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema "Florin Piersic", copiii şi părinţii se vor bucura de experienţa Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animaţie, seminarii de critică de film şi lecţii de actorie cu actorul Stefan Collier.

Surprize îi aşteaptă pe cei mici şi la Castelul Banffy de la Bonţida. Pe 31 mai şi 1 iunie, de la ora 12.00, copiii sunt invitaţi să înveţe meşteşuguri vechi şi meserii noi, în Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le vor fi răsplătite în cupoane de distracţie.

Cei care lucrează la meşterul olar, la tâmplar, bucătar, la pompieri sau la spital îşi câştigă dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de păpuşi, spectacol de magie, fotbal şi alte jocuri.

Cei care au jucării vechi le pot aduce la consignaţie, unde vânzători simpatici, care ştiu să socotească, vor convinge alţi copii să le cumpere. Sâmbătă, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiţi pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arăta copiilor cum se poate crea muzică din obiecte reciclabile.

După lăsarea serii, de la 21.45, vor fi proiecţii în aer liber pentru cei mari: sâmbătă - "Bolondos vakáció/ Frumoasele vacanţe”, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ilinca Tomoroveanu, iar duminică, filmul "1984”, în regia lui Michael Radford, care aniversează 30 de ani de la premieră.

La Casa TIFF, încep concertele în weekend. Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deşeuri reciclabile, diverse obiecte.

Duminică, de la 22.00, Teodora Enache îşi va încânta audienţa cu vocea care i-a adus supranumele de "Ella Fitzgerald a României”. La Mănăştur Open Air, proiecţiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu "Psihopaţii/ Killers”, un thriller din secţiunea tematică "Ochi pentru Ochi", nerecomandat minorilor.

La Cinema Mărăşti, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la orele 18.00 şi 20.30. La Cinema Mărăşti, un bilet achiziţionat pentru o proiecţie va asigura accesul pentru două persoane.

Primele filme, cele de vineri, sunt "Dragoste în sânge/ Love Steaks”, o poveste de dragoste între doi angajaţi ai unui hotel de lux, şi "Trăiască libertatea/ Viva la liberta!”, o comedie acidă despre politică.

Pe Michael Kutza, director al Festivalului Internaţional al Film de la Chicago şi membru al juriului competiţiei TIFF, publicul îl va întâlni la proiecţia specială a filmului "Strictly Ballroom” (regia Baz Luhrman) sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Arta.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.