ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele SUA a avut joi o discuție la telefon cu premierul israelian în care l-a amenințat că poziția americană față de statul evreu se va schimba dacă nu are loc o încetare imediată a focului în Gaza.

Pe un ton neobișnuit de tăios, Biden i-a cerut de asemenea lui Netanyahu să rezolve criza umanitară și să-i protejeze pe membrii organizațiilor de ajutorare.

Într-un comunicat emis de Casa Albă în legătura telefonică dintre cei doi se arată:

„(Biden) a arătat cu claritate necesitatea ca Israelul să anunțe și să aplice o serie de măsuri specifice, concrete și măsurabile pentru a aborda problema daunelor provocate civililor, a suferinței umanitare și a siguranței lucrătorilor umanitari.”

Se pare că atacul de zilele trecute al forțelor armate israeliene asupra unui convoi umanitar al organizației World Central Kitchen, în care șapte lucrători umanitari au fost uciși, a pus capac răbdării Washingtonului.

Și comunicatul Casei Albe continuă pe același ton ultimativ:

„El (Biden) a arătat cu claritate că poziția SUA cu privire la Gaza va fi determinată de evaluarea de către noi a acțiunii imediate a Israelului în legătură cu aceste măsuri.”

Însă probabil cel mai important pasaj al documentului este următorul:

„El (Biden) a subliniat că o încetare IMEDIATĂ (subl.ns. – AN) a focului este esențială pentru a stabiliza și îmbunătăți situația umanitară și pentru a proteja civilii nevinovați și l-a îndemnat pe prim-ministru să îi împuternicească pe negociatorii săi să încheie fără întârziere un acord pentru aducerea acasă a ostaticilor.”

Interesant este că Washingtonul nu mai condiționează acordul de încetare a focului de eliberarea celor 134 de ostatici, ca până acum.

Momentul de cotitură pentru relațiile dintre Biden și Netanyahu l-a reprezentat faptul că SUA nu s-a mai opus în Consiliul de Securitate al ONU, pe 25 martie, la adoptarea unei rezoluții care cerea Israelului să înceteze focul imediat.

Atitudinea Washingtonului a fost una fără precedent de la începerea conflictului din Gaza.

Arătam atunci că presiunea pe președintele Joe Biden este tot mai mare, în condițiile în care se apropie alegerile și o mare parte din electoratul său de stânga susține cauza palestiniană.