ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Canalul american a anunțat că forțele armate israeliene își retrag efective importante din Fâșia Gaza – un prim semn de întrebare privind succesul Operațiunii Iron Swords.

NBC News a publicat pe 1 ianuarie 2024 un articol în care vorbește despre retragerea a nu mai puțin de cinci brigăzi israeliene din Gaza.

Scopurile acestei retrageri ar fi: „adaptarea la un conflict pe termen lung” și „atenuarea pagubelor produse de război asupra economiei israeliene”.

NBC scrie:

„Armata israeliană a declarat că brigăzile 828, 261 și 460, alcătuite din militari aflați în serviciul activ, își vor relua misiunile normale de antrenament.

„Brigăzile 551 și 14, alcătuite din rezerviști, vor căpăta permisiunea să se întoarcă acasă și să își reia activitatea normală.”

Forțele armate israeliene au ținut totuși să explice că „retragerea acestor brigăzi nu înseamnă sfârșitul luptelor active și intensive în Gaza, nici reducerea misiunii israeliene în regiune”.

În weekendul acesta, premierul Netanyahu a declarat că războiul va continua „încă multe luni”.

Citat de NBC News, purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a încercat să ofere o explicație pentru această retragere care să nu șifoneze prea tare imaginea și moralul forțelor israeliene.

El a spus:

„Obiectivele războiului necesită lupte prelungite și ne pregătim în consecință.”

Hagari a adăugat că întoarcerea rezerviștilor acasă „va permite o ușurare considerabilă pentru economie și lor le va permite să își adune forțele pentru activitățile viitoare din anul care urmează, iar luptele vor continua și noi vom avea nevoie de ei”.

Și NBC conchide:

„În total, această cifră este probabil de mii de soldați care părăsesc Gaza, cel puțin temporar. Israelul nu a dezvăluit câți soldați luptă în Gaza.”

Constituie această retragere primul semn al eșecului Operațiunii Iron Swords?

Umbra înfrângerii Israelului în războiul cu Libanul din 2006 este încă proaspătă în memorie.