ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planul de atac al Hamas din 7 octombrie era cunoscut de autoritățile israeliene cu mai bine de un an înainte, însă acestea nu au crezut că va avea loc, dezvăluie New York Times.

Faptul că probabil cel mai bine informat serviciu secret din lume – Mossad – nu a avut habar de faptul că organizația Hamas pregătea chiar sub nasul său un uriaș atac terorist este cel mai mare mister al evenimentelor sângeroase din urmă cu două luni.

Presa – în special cea alternativă – a publicat numeroase informații, dovezi și declarații că era practic IMPOSIBIL ca autoritățile israeliene să nu afle nimic.

Însă toate acestea au fost respinse ca eternul clișeu: „teorii ale conspirației”.

Iată însă că joi New York Times a aruncat bomba: Israelul a știut cu mai bine de un an înainte!

Ziariștii Ronen Bergman și Adam Goldman scriu:

„Oficialii israelieni au obținut planul de operațiuni al Hamas pentru atacul din 7 octombrie cu peste un an înainte ca acesta să se producă, potrivit unor documente, mesaje și discuții.

„Însă responsabilii din armata și din serviciile de informații israeliene au respins posibilitatea ca acest plan să devină realitate declarându-l prea ambițios.”

Planul Hamas, botezat de autoritățile israeliene „Zidul Ierihonului”, avea 40 de pagini și „descria punct cu punct” atacul care urma să aibă loc.

Documentul, la care ziariștii New York Times au avut acces, nu stabilea o dată exactă pentru momentul operațiunii, însă „prezenta un atac metodic menit să copleșească fortificațiile din jurul Fâșiei Gaza și să ia cu asalt bazele militare cheie, inclusiv cartierul general al unei divizii”.

Și ziarul american adaugă:

„Hamas a urmat planul cu o precizie șocantă. Documentul vorbea despre un baraj cu rachete la începutul atacului, de drone pentru neutralizarea camerelor video de securitate, de mitraliere amplasate de-a lungul frontierei și de bărbați înarmați desantând masiv în Israel cu parapante, cu motociclete și pedestru – tot ce s-a petrecut pe 7 octombrie.”

Articolul din NYT adaugă că planul Hamas intrat în posesia autorităților de la Tel Aviv prezenta în detaliu amplasamentul și forța trupelor israeliene, centrele de comunicație și alte informații sensibile.

Ceea ce ridică numeroase semne de întrebare CUM a obținut Hamas toate aceste informații.

Deși „Zidul Ierihonului” a circulat printre conducătorii armatei și ai serviciilor de informații, aceștia au considerat că un atac de asemenea amploare depășește capacitățile reale ale Hamas.

Nu este clar, adaugă New York Times, dacă premierul Netanyahu și alți lideri politici au avut cunoștință despre acest plan.

Marea Întrebare rămâne în picioare: a permis regimul Netanyahu ca atacul Hamas să aibă loc, oferindu-i astfel pretextul pentru o acțiune fără precedent de Epurare Etnică în Gaza?