ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


24 februarie 1987. Stadionul „Louis II” din Monte Carlo. Steaua București câștiga Supercupa Europei, după ce învingea, cu 1-0, câștigătoarea Cupei Cupelor de la acea dată, formația Dinamo Kiev.

Antrenorul Anghel Iordănescu trimitea în teren atunci pe Dumitru Stângaciu - Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan, Tudorel Stoica, Ladislau Boloni, Gică Hagi (înlocuit cu Gabi Balint în minutul 84) - Marius Lăcătuș (înlocuit cu Mihai Majearu în minutul 89) și Victor Pițurcă.

De cealaltă parte, Dinamo Kiev venea pe banca tehnică cu legendarul antrenor Valeri Lobanovski, dar și cu Oleg Blohin, un veteran în naționala URSS, cu 42 de goluri marcate, Alexei Mihailicenko, tranferat ulterior la gruparea italiană Sampdoria sau Aleksandr Zavarov, care s-a transferat la Juventus Torino, pentru care a jucat 60 de partide.

Steaua avea moralul ridicat, în urma cu aproape un an devenise prima echipă din Europa de Est câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni (7 mai 1986, 2-0 după penalty-uri, cu spaniolii de la FC Barcelona) și il transferase de la Sportul Studențesc pe Gheorghe Hagi, cel care avea să devină eroul meciului.

Chiar înaintea finalului primei reprize, Tudorel Stoica a fost faultat la aproximativ 20 de metri de poarta Kievului. Arbitrul italian Luigi Agnolin a dictat lovitură liberă, care a fost executată impecabil de Hagi. Balonul a ricoșat din zidul advers și a poposit între buturile unui Viktor Cianov, derutat de mișcarea deviată a balonului.

O repriză mai târziu, arbitrul fluiera sfârșitul meciului, iar Steaua își trecea în palmares prima (și singura) Supercupă a Europei câștigată de o echipă românească.

Gheorghe Hagi despe momentul magic de acum 30 de ani



Înregistrarea completă a meciului