ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jonah Lomu, o legendă în lumea rugby-ului, a încetat din viață la 40 de ani, în Auckland. Din primele informații se pare că decesul acestuia a fost cauzat de o boală rară a rinichilor, care l-a făcut să renunțe la sportul care l-a făcut celebru la doar 27 de ani.

Fostul sportiv fusese supus unei operații de transplant de rinichi, dar în 2011 acesta a încetat să mai funcționeze. Avea nevoie de un nou transplant, în ultima perioadă fiind nevoit să facă dializă de 3 ori pe săptămână. De altfel, în ultimii 10 ani Lomu a fost sub tratament de dializă.

Moartea a sa a fost confirmată de John Mayhew, fostul doctor al Noii Zeelande.

"Pot să confirm vestea că Lomu a murit în această dimineață. Familia este devastată și la fel sunt și prietenii și cunoștințele lui Jonah. Familia a cerut discreție în acest moment teribil. A fost total neașteptat, atât pot să vă spun", a spus Mayhew pentru The Guardian.

Deși avea probleme grave de sănătate, decesul lui Lomu este considerat de familie "complet neașteptat".

"Jonah a fost o legendă a acestui sport, un jucător iubit de mulți fani, atât în Noua Zeelandă, cât și în restul lumii. Nu mai avem cuvinte în fața acestei tragedii, iar inima noastră este alături de familia sa", a transmis președintele Federației de Rugby din Noua Zeelandă, Steve Tew, citat de BBC.

Acum două zile, Lomu era încântat de vacanța pe care tocmai o petrecuse alături de cei dragi în Dubai. Nimic nu prevestea destinul său tragic.

În 1994, la 19 ani el a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care să îmbrace tricoul All Blacks, doborând un record vechi de aproape 100 de ani (al lui Edgar Wrigley, 1905). Un an mai târziu, Lomu a fost convocat la națională pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud și a reușit două eseuri în chiar primul său meci la competiția supremă: în partida terminată 43-19 în favoarea Noii Zeelande, cu Irlanda.

În total, Lomu a jucat de 63 de ori pentru Noua Zeelandă, marcând 37 de eseuri. Marea nemulțumire a carierei a fost - dincolo de retragerea prematură din activitate - că nu a reușit să câștige Campionatul Mondial cu All Blacks.