ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hackerii de la gruparea Fancy Bear au publicat o nouă listă cu sportivi despre care susțin că ar fi consumat substanțe interzise. Cel mai important nume apărut de această dată este cel al lui Rafael Nadal, anunță The Guardian.

Nadal a primit, în 2009, permisiunea de a folosi betametazonă (corticosteroid) și corticotrofină (tetracosactid), în 2012. Potrivit documentelor publicate de Fancy Bears, execțiile de uz terapeutic în cazul fostului număr 1 mondial au fost emise pentru perioade foarte scurte de timp, una, respectiv trei zile.

Spaniolul este medaliat cu aur la Rio în proba de dublu, alături de Marc Lopez, după ce aceștia au câștigat finala contra românilor Horia Tecău și Florin Mergea.
 
Zvonurile că Rafa Nadal s-ar dopa nu sunt o noutate. Spaniolul a avut un an 2013 senzațional, reușind să câștige 10 titluri. Daniel Keollerer, fost jucător în circuitul profesionist, a susținut că în spatele accidentărilor care l-au ținut departe de terenul de tenis se afla de fapt o suspendare.

"Accidentările de acest fel sunt suspendări silențioase, adică Federația Internațională știe de faptul că s-a dopat și îi dă interdicție pe câteva luni, dar se știe doar între membrii ei și Nadal, pentru că vă dați seama ce ar însemna pentru tot tenisul să vii să-l suspenzi public pe Nadal" a spus Koellerer, în 2013, în presă austriacă.
 
Britanicul Mo Farah, campion la Rio și la Londra, în probele de 5.000 de metri și 10.000 de metri, a primit excepție de uz terapeutic pentru triamcinolon, în 2008 ( o zi) și pentru sulfat de morfină, vicodin (ambele narcotice), soluție salină intravenoasă, în 2014 (două zile).

În a patra tranșă de documente medicale publicate de hackerii care au spart serverele WADA sunt vizați, potrivit digi24.ro, câte doi sportivi din Argentina, Danemarca și Franța, câte patru din SUA și Canada, opt din Marea Britanie și câte unul din Belgia, Burundi, Ungaria și Spania.