ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Are 90 de ani împliniți și încă multe vise ce trebuie împlinite. Elena Pagu s-a născut la 25 iulie 1926,  într-un sat de lângă Piatra-Neamț. A început să se „antreneze” de la 9 ani, mergând zilnic 18 km până la școală, scrie gsp.ro.
 
Mai departe, drumul ei spre liceu s-a scurtat cu doar 4 km. După absolvire, s-a angajat ca asistentă socială. S-a pensionat la 56 de ani, iar în tot acest timp n-a făcut deloc sport de performanță.

Apoi? „M-am așezat să aștept moartea”, povestea ea, zâmbind. Dar, pentru că încă mai avea o viață de trăit și o fărâmă de credință, a renunțat la disperare și și-a continuat marșul început, de nevoie, încă din copilărie. „Aleargă așa cum îți faci rugăciunea!”, spune Elena Pagu.

În 1983, s-a mutat în București, unde s-a alăturat unui colectiv format din 16 foști atleți, ajunși veterani. Iar din 1986, a început să participe la competițiile sportive. 

Iar astăzi, la 90 de ani, are 9 medalii mondiale! 5 titluri de campioană europeană și 4 de campioană balcanică. Și, la toate concursurile, ea trece linia de finish zâmbind. 

Nu e deloc simplu să atingi performanța, la nicio vârstă. Elena Pagu se antrenează alergând și câte 10 kilometri pe zi. Uneori, iarna, aleargă și în picioarele goale prin zăpadă. „În București, o singură dată și-a mai făcut un cetățean cruce când m-a văzut alergând. Ninsese și era o zăpadă curată și pufoasă, așa că mi-am zis: «Eu trebuie să alerg prin zăpada asta!» Știți, competițiile sunt un stimulent, mai ales pentru noi, vârstnicii. Ai un calendar, știi că peste două luni ai o competiție, te antrenezi… ai un scop! Când îți dorești ceva și ești vârstnic, e foarte important. Că dacă nu-ți mai dorești nimic, ești bun de îngropat!”, povestește Elena Pagu în cartea „Locuri, oameni, povești”, semnată de Liliana Nicolae.

Zilele trecute, la Campionatele Mondiale de Atletism pentru Seniori din Coreea, Elena Pagu a obținut medalia de aur la proba de 3.000 de metri, la categoria ei de vârstă. A doboarât și un record mondial – cea mai în vârstă participantă care a reușit să ducă la bun sfârșit o astfel de cursă.

Era singură, pe cea înaltă treaptă a podiumului. După ea, următoarele concurente aveau cel mult 75 de ani. Iar pe trei dintre ele, le întrecuse!

 

La Campionatul Mondial din Coreea, Elena Pagu și-a plătit înscrierea din pensia ei.  Banii pentru transport și cazare, peste 4.000 de euro, au fost strânși printr-o campanie de strângere de fonduri, organizată de oamenii care au crezut în ea. Ȋn forța și în determinarea ei. Ȋn rest, n-a primit niciun ajutor de la federație, nicio susținere din partea statului român.

 

„Când vă mai gândiți la «singuratatea alergătorului de cursă lungă», să aveți imaginea asta în cap. Uneori, viața e o cursă lungă. Și rămâi destul de singur acolo, sus”, scrie Denisa Armașu, cea care a coordonat campania de strângere de fonduri pentru Elena Pagu.