ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 09:00 28/05 După ce mai mulți sportivi români au fost depistați cu Meldonium, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a transmis un comunicat după ce au primit informarea din partea Agenției Naționale Anti-Doping.

Iată comunicatul integral:

”Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a primit o informare oficiala din partea Agentiei Nationale Anti-Doping ca sportivii Leonid Carp, Stefan Strat, Petrus Gavrila, Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu, Lazar Dumitrescu, Constantin Mironescu si Elena Meroniac, toti componenti ai lotului de kaiac-canoe si calificati la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistati pozitiv cu Meldonium. Aceasta informare vine la cateva zile dupa ce Leonid Carp si Stefan Strat si-au asigurat prezenta la Rio, in probele de canoe simplu si canoe dublu pe distanta de 1000m, in ultima Regata olimpica de calificare, de la Dusiburg. In aceeasi informare apare mentionata si Daniela Stanciu, calificata la proba de saritura in inaltime.

„Suntem socati de aceasta informare oficiala a ANAD, in conditiile in care au mai fost probleme si in urma cu cateva zile, tot la Federatia Romana de Kaiac-Canoe. Vom solicita investigatii amanuntite acolo, mai ales la nivel de lot olimpic, pentru a vedea ce se intampla cu adevarat, pentru ca nu este posibil ca toti sportivi care sunt calificati sa pice testul anti-doping. Daca si aceasta proba B va iesi pozitiva, vom cere investigatie la cluburi si federatie pentru a descoperi cine din anturajul sportivilor le-a procurat substantele. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman nu are niciun fel de toleranta pentru cei care incearca sa pacaleasca sportul prin aceste metode si nu doreste ca numele acestei institutii olimpice sa fie asociat cu dopajul. Nu ne luptam cu sportivii, ci cu dopingul. Inca o data spun, toti sportivii care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Rio vor fi testati, pentru ca dorim sa ne pastram curata imaginea olimpica ”, a declarat Ioan Dobrescu, Secretarul General al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.     

In urma cu o saptamana doi componenti ai lotului de kaiac-canoe, multiplul campion mondial Liviu Lazar Dumitrescu de la canoe dublu, dar si kaiacistul Ionut Mitrea, au fost depistati pozitiv cu hormoni de crestere, respectiv meldonium.” se arată în comunicatul transmis de COSR.
 
Știre inițială
 
Toți componenții loturilor de caiac canoe din România au fost depistați pozitiv cu Meldonium.
 
Pe lista sportivilor dopați nu se află doar cei opt calificați la Rio, ci toți componenții loturilor masculine și feminine.

„În afara celor doi prinși anterior, mai sunt alți șapte sportivi calificați la Rio din lotul de caiac canoe care au fost depistați pozitiv cu Meldonium. Este o tragedie pentru sport și o veste dezarmantă. Vom demara o anchetă, pentru că noi credem că sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament. Facem un apel public și la federație, și la cluburi, pentru că majoritatea sunt de la Steaua și Dinamo, cluburi de forță din România să facă propriile investigații pentru a afla cine a permis aceste lucruri.”, a spus Ion Dobrescu, secretarul general al COSR.

Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (caiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă sunt sportivii care au picat controlul anti-doping, potrivit digi24.ro. Cu toții obținuseră calificări la Jocurile Olimpice 2016, dar le-au pierdut, după acest moment.