ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 12 octombrie În clasamentul final al Grupei D, Irlanda a ocupat primul loc (18 puncte), urmată de Franța (14p), Italia (10p), România (4p) şi  Canada (2p).
 
Antrenorul României, galezul Lynn Howells, a comentat evoluţia „stejarilor" la competiţia din Anglia: „La această Cupă Mondială am arătat că putem marca eseuri şi să jucăm rugby de calitate împotriva echipelor din primul eşalon valoric. Ceea ce demonstrează ca încet-incet ne apropiem de ele. Am demonstrat că putem să le facem faţă şi am creat această posibilitate de a putea juca cu ele în mod regulat.
 
Pentru mine a fost o Cupă Mondială buna, ne-a dat această şansă de a juca cu marile naţiuni şi tot ce pot să sper e că nu vor mai trece încă patru ani ca să jucăm cu echipele din primul eşalon. (...) Este foarte greu de spus care este concluzia generală după această Cupă Mondială, pentru că sunt foarte dezamăgit de felul în care am terminat campania. Cred că am fi meritat mai mult. Dar una peste alta, am obţinut acea victorie cu Canada şi am demonstrat lumii rugbiului că putem să facem faţă echipelor din primul eşalon valoric. Dezamăgirea mea vine din faptul că am avut şansa să învingem o echipă din acest eşalon, Italia, şi nu am profitat de ea".
 
UPDATE 11 octombrie  Naționala de rugby a României a fost învinsă de reprezentativa Italiei cu scorul de 32-22 (22-3), duminică, pe Stadionul Sandy Park din Exeter, în ultimul său meci din Grupa D a Cupei Mondiale 2015, din Anglia și Țara Galilor. Din păcate, românii au ratat calificarea directă la ediția viitoare a competiției. „Stejarii" au dominat categoric a doua repriză, revenind din nou spectaculos.
 
UPDATE 10 octombrie Stejarii vor intalni duminica, 11 octombrie, de la ora 16:30 (in direct pe Digi Sport 1), pe Stadionul Sandy Park din Exeter, echipa Italiei. Meciul are o miza extrem de importanta, castigatoarea partidei urmand sa se califice direct la urmatoarea editie a Cupei Mondiale, ce va avea loc in Japonia, in 2019.

Pentru meciul cu Italia, Romania nu se poate baza pe mijlocasul la gramada, Florin Surugiu care s-a accidentat in timpul partidei cu echipa Canadei si trebuie sa stea opt saptamani. In ce-l priveste pe capitanul Mihai Macovei, acesta face apel la sanctiunea dictata de Comisia de Disciplina care l-a suspendat doua saptamani pentru placaj periculos la o
faza in meciul castigat in fata Canadei si se asteapta rezultatul.

Antrenorul Lynn Howells a stabilit primul XV pentru meciul cu Italia. Este de remarcat prezenta pe banca de rezerve a mijlocasului la gramada, Tudorel Bratu, acesta urmand sa debuteze oficial in echipa Romaniei. In plus, tot inaintea primului meci la Cupa Mondiala se afla si Marius Antonescu. "Italia are cei mai fizici jucatori din toate echipele pe care
le-am intalnit. Orice este posibil, e un meci deschis oricarui rezultat. Vestea buna pentru noi este ca acesta va fi ultimul meci si putem tura motoarele la maxim. Baietii pot da totul pe teren pentru ca miza este uriasa, nu avem nimic de pierdut", a spus Howells.

„Nimeni nu poate sa il inlocuiasca pe Mihai, el este capitanul nostru.Daca va fi nevoie, voi face tot posibilul sa conduc cat mai bine echipa din teren. Punctul forte al nostru in meciul cu Italia este echipa, faptul ca exista o coeziune, ca suntem atat de uniti”, a spus Valentin Ursache, prezent la conferinta de presa in care s-a anuntat echipa.

PRIMUL  XV:
1.Mihaita Lazar , 2. Otar Turashvili ,  3. Paulica Ion, 4. Valentin Poparlan ,  5. Johannes Van Heerden,  6. Valentin Ursache (cpt), 7. Viorel Lucaci,  8. Daniel Carpo ,  9. Valentin Calafeteanu ,  10. Michael Wiringi, 11. Ionut Botezatu , 12. Florin Vlaicu ,  13. Paula Kinikinilau , 14.Madalin Lemnaru,  15. Catalin  Fercu REZERVE: 16. Andrei Radoi, 17.
Andrei Ursache, 18. Horatiu Pungea, 19. Marius Antonescu, 20. Stelian Burcea, 21. Tudorel Bratu, 22. Csaba Gal, 23. Adrian Apostol 

UPDATE 9 octombrie: Căpitanul echipei naționale, Mihai Macovei, a fost suspendat două săptămâni, astfel că nu va juca în partida decisivă contra Italiei, de duminică. Dacă se va impune în acest meci, România se va califica direct pentru Cupa Mondială din Japonia de peste patru ani.

 
"Mihai Macovei s-a prezentat în faţa Comisiei de Disciplină, iar în baza articolului 10.4 (e) din Regulamentul Cupei Mondiale şi după vizionarea imaginilor video luate cu camere diferite, s-a considerat că românul a făcut un gest care a pus în pericol integritatea corporală a adversarului său. Macovei a negat acuzaţiile aduse în acest caz. Comisia a decis ca Mihai nu mai poate evolua pe perioada a două săptămâni după ce iniţial risca o suspendare de trei săptămâni", se arată pe site-ul frr.ro.

Suspendarea lui Macovei va expira la 19 octombrie. Mihai Macovei a fost printre cei mai buni tricolori de la această Cupă Mondială, reușind să marcheze ambele încercări în partida contra Canade. 



UPDATE 7 octombrie: Reacţii din presa internaţională:
  • „Toronto Star": „România a avut o parte secundă plină de inspiraţie şi a anulat handicapul de 15 puncte, obţinând o victorie dramatică. Ultima lovitură a lui Vlaicu i-a adus pe fanii români în delir.
  • „The Independent": România a fost remarcabilă în partea secundă şi a obţinut prima victorie de la Cupa Mondială. Canada nu a mai avut cum să răspundă pe final, în timp ce jucătorii României s-au prăbuşit pe teren şi au sărbătorit o victorie superbă.
  • „The Telegraph": Românii sunt regii revenirilor! Au ajuns la patru victorii la rând în faţa Canadei. Românii merită toate laudele din lume, iar acum vor avea o luptă epică împotriva Italiei pentru locul trei! Ce meci plăcut!
  • BBC: România a reuşit 17 punte în ultimele 28 de minute şi a obţinut cea mai importantă răsturnare din istoria Cupei Mondiale.
  • „Il Sussidiario": Revenire incredibilă a României! Stejarii merită toată aprecierea din lume. Până la urmă, a câştigat echipa care a crezut mai mult!

 

UPDATE 7 octombrie Reacții după meci: 
Lynn Howells (antrenor): „Mă bucur că am reuşit această victorie şi, mai ales, că am reuşit să revenim atât de bine în joc. Ceea ce a fost dezamăgitor pentru mine a fost că am jucat atât de slab în prima repriză. Ştiam ce avem de făcut în faţa Canadei, aveam un plan de joc, pe care trebuia să îl respectăm. Ştiam că vom avea şansa să ne facem jocul în ultimele 20 de minute, nu am renunţat nicio clipă la ideea că nu vom putea învinge. Aşteptăm doar o oportunitate ca ei să ne lase să ne facem jocul şi când aceasta a venit, era clar că vom reuşi să marcăm. Este o victorie importantă, pentru că ne ajută să mergem la meciul cu Italia cu un moral bun. Avem doar patru zile până la meci, pe care trebuie să îl pregătim cât mai bine. Am mai spus că, pentru noi, partida cu Italia va fi ca o finală, pentru că miza este prezenţa directă la următoarea Cupă Mondială, iar în rugby totul este posibil. Jucătorii trebuie să înţeleagă că e un meci împotriva unei echipe din primul eşalon valoric şi să îi acorde atenţia cuvenită”.

Mihai Macovei (căpitan): „Ne bucurăm de aceşti suporteri, care au venit astăzi în tribune şi vrem să le mulţumim şi să le dedicam lor victoria, pentru că ne-au încurajat până la final şi au fost alături de noi. Dorim să îi mulţumim şi lui Marius Tincu, care trece prin momente grele în familie, dar a ales să rămână alături de noi şi vrem să îi dedicăm şi lui victoria. Toţi băieţii am jucat, astăzi, cu gândul la el”.

 


 
UPDATE 6 octombrie România a învins Canada, scor 17-15, preluând conducerea cu 5 minute înaintea finalului partidei. „Stejarii" au fost conduși cu 15-0, dar au avut o revenire remarcabilă în ultima jumătate de oră, smulgând in extremis victoria în fața „arțarilor".
 
De remarcat că România a reușit cea mai mare revenire din istoria Cupei Mondiale, potrivit site-ului oficial al competiției, fapt care a făcut ca sursa menționată să titreze ''Oakstraordinary!'' (joc de cuvinte între extraordinar și Oaks — stejarii, n.red.).

Graţie acestei victorii, „Stejarii" și-au oferit șansa de a prinde locul al treilea în grupă, în cazul unei reuşite cu Italia, meciul fiind programat duminică. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom vorbi despre calificarea directă la Campionatul Mondial din 2019.
 
CLASAMENT




UPDATE 6 octombrie AVANCRONICĂ: România şi Canada s-au întâlnit până acum de cinci ori, două succese fiind contabilizate în dreptul nord-americanilor şi trei în cel al „Stejarilor".
Cele două succese ale Canadei au fost obţinute la ediţii de Cupă Mondială, în 1991 (19-11) şi 1995 (34-3). România a câştigat ultimele trei meciuri disputate cu reprezentanţii „frunzei de arţar”, în 2005 (22-20), 2013 (21-10) şi 2014 (18-9).

„Am văzut Canada pe video, dar şi în meciul cu Franţa. Jucătorii lor sunt destul de rapizi, nu prea le place să joace cu piciorul. În plus, de jumătate de an, au un număr 10 pe care l-au adus de la rugby în 7 şi asta se vede, au un joc mai dinamic decât în precedentele partide pe care le-am avut cu ei. Am văzut ce joacă şi suntem pregătiţi să le ţinem piept”, a declarat Florin Vlaicu.

„Nu cred că ne pot surprinde cu ceva, am jucat în ultimii ani cu ei. Poate au un jucător sau doi care sunt noi în echipă, dar repet, ca joc nu ne pot surprinde. Trebuie să facem o apărare bună, să nu lăsăm breşe şi cred că asta e cheia succesului, apărarea”, a comentat Valentin Popârlan.
 
CLASAMENT
 

UPDATE 5 octombrie „Stejarii" pregătesc cel de-al treilea meci pentru CM din Anglia. Naţionala României va întâlni, marţi, începând cu 18:45, Canada, într-o partidă care se va disputa pe stadionul Leicester City.

 
În acest context, antrenorul Lynn Howells a prefaţat confruntarea:  „Cred ca este foarte important ca echipa a avut mai
mult timp de pregatire pentru aceasta Cupă Mondială şi datorită acestui fapt, grupul este mai bine închegat". De asemenea, căpitanul Mihai Macovei a declarat: „Punctul nostru forte este unitatea grupului. (...) Sper să avem suportul tribunelor marţi, am fost impresionat pe Wembley să văd atât de mulţi irlandezi, sper ca publicul să fie alături de noi".

PRIMUL  XV:
1.Mihaita Lazar , 2. Otar Turashvili ,  3. Paulica Ion, 4. Valentin Poparlan ,  5. Johannes Van Heerden,  6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci,  8. Mihai Macovei (cpt),  9. Florin Surugiu ,  10. Michael Wiringi , 11. Ionut Botezatu , 12. Florin Vlaicu ,  13. Paula Kinikinilau , 14.Madalin Lemnaru,  15. Catalin  Fercu
 
REZERVE: 16. Andrei Radoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alexandru Tarus, 19.Daniel Carpo, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Adrian Apostol, 23. Csaba Gal.

UPDATE 1 octombrie Vlad Nistor, jucătorul echipei de U23 a Academiei de Rugby Castres Olympique Officiel, a făcut, miercuri, primul antrenament alături de „Stejari", la Cupa Mondială. Acesta a fost chemat în locul lui Ovidiu Toniţa, accidentat.
„Pentru mine este o presiune în plus să înlocuiesc cel mai experimentat jucător, dar sunt aici şi vreau să ajut echipa cât pot mai bine. Cupa Mondiala a fost visul meu de când eram mic", a declarat Vlad Nistor. 
 
UPDATE 27 septembrie: Naționala de rugby a României a fost învinsă de Irlanda cu scorul de 44-10 (18-3), duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, într-un meci din Grupa D a Cupei Mondiale 2015, găzduită de Anglia și Țara Galilor.
 
La conferinta de presa organizata la finalul meciului, antrenorul Romaniei, Lynn Howells s-a declarat multumit de faptul ca Stejarii au luptat pana la finalul partidei.

"Intotdeauna e important sa marchezi un eseu si asa cum am vazut si in meciul cu Franta, eseul este o recompensa pentru efortul echipei. Sunt incantat pentru jucatori pentru ca pana la urma munca lor, ceea ce au
facut pe teren a avut o rasplata. Faptul ca au luptat si sperat pana la final imi dau sperante pentru meciul urmator. Obiectivul nostru la aceasta Cupa Mondiala este obtinerea a doua victorii in ultimele meciuri, ceea ce ne-ar asigura calificarea directa la Cupa Mondiala din 2019, ceea ce ar permite echipei ca timp de patru ani sa se dezvolte, sa creasca. Din meciurile jucate cu Franta si Irlanda am invatat foarte multe lucruri, care, pe viitor, ne vor ajuta sa progresam”, a spus acesta.

Meciul dintre Romania si Irlanda a stabilit si un nou record de spectatori la aceasta editie a Cupei Mondiale, 89.267 spectatori au luat loc in tribunele Stadionului Wembley pentru a asista la aceasta partida.

In urmatorul meci la Cupa Mondiala, Romania va intalni pe 6 octombrie, Canada, la Leicester, primul pas catre atingerea obiectivului propus, obtinerea a doua victorii la Cupa Mondiala din Anglia. Partida va fi transmisa in direct de Digi Sport 2, de la ora 18:45.
 

Wembley Stadium, Londra: Romania-Irlanda 10-44 (3-18)

Arbitri: Craig Joubert(Africa de Sud)-Romain Poite(Franta),Leighton Hodges(Tara Galilor)
Au marcat: Tonita-e, Vlaicu-tr, Calafeteanu-lp, respectiv Bowe-2e,Earls-2e,Henry-e, R.Kearney-e,Madigan-4tr,2lp
Cartonas galben: Gal

ROMANIA. PRIMUL XV:
Romania:1.Andrei Ursache, 2. Andrei Radoi,3.Paulica Ion ,4.Valentin Poparlan,5. Ovidiu Tonita,6.Viorel Lucaci,7.Mihai Macovei,8. Daniel Carpo 9. Valentin Calafeteanu,  10. Michael Wiringi , 11. Ionut Botezatu, 12.
Csaba Gal ,  13. Paula Kinikinilau, 14 Adrian Apostol,  15. Catalin  Fercu REZERVE: 16. Mihaiță Lazăr, 17. Otar Turashvili, 18. Alexandru Tarus, 19. Johannes Van Heerden  , 20. Stelian Burcea, 21.Florin Surugiu, 22. Florin Ionita, 23. Florin Vlaicu

 
UPDATE 26 septembrie:  Echipa națională de rugby se pregătește de al doilea meci de la Cupa Mondială din Anglia. Stejarii vor întâlni, duminică, de la ora 18:45, naționala Irlandei, câștigătoarea ultimelor două ediții ale Turneului celor șase națiuni.

Selecționerul naționalei României, Lynn Howells, a anunțat primul XV cu care va aborda duelul cu irlandezii:

1. Andrei Ursache, 2. Andrei Radoi,  3. Paulica Ion, 4. Valentin Poparlan, 5.  Ovidiu Tonita,  6. Valentin Ursache, 7. Mihai Macovei (cpt) 8. Daniel Carpo,  9. Valentin Calafeteanu,  10. Michael Wiringi , 11. Ionut Botezatu, 12. Csaba Gal ,  13. Paula Kinikinilau, 14 Adrian Apostol,  15. Catalin  Fercu.

REZERVE: 16. Mihaita Lazar 17. Otar Turashvili, 18. Alexandru Tarus, 19. Johannes Van Heerden  , 20. Stelian Burcea, 21. Florin Surugiu, 22. Florin Ionita, 23. Florin Vlaicu.

Irlandezii au anunțat și ei echipele de start:

Primul XV
1. Cian Healy , 2. Richardt Strauss , 3. Nathan White , 4. Donnacha Ryan , 5. Devin Toner , 6. Jordi Murphy , 7. Chris Henry 8. Jamie Heaslip cpt, 9. Eoin Reddan, 10. Ian Madigan, 11.Keith Earls, 12. Darren Cave, 13. Jared
Payne , 14. Tommy Bowe, 15. Simon Zebo. REZERVE:  16. Sean Cronin, 17. Jack McGrath, 18. Tadhg Furlong ,  19. Paul O'Connell , 20. Sean O'Brien, 21. Conor Murray , 22. Paddy Jackson, 23.Rob Kearney.
 
 

UPDATE 24 septembrie:  Căpitanul României, Mihai Macovei, a vorbit la conferința de presă de după meci despre partida pierdută în fața Cocoșului Galic.


"In primele 25-30 de minute am jucat bine, am practicat un rugby bun apoi a venit cartonașul galben și primele două eseuri. La nivel înalt dacă faci prima greșeală te costă și pe noi asta ne-a costat 14 puncte. Cred că până
acolo a fost un joc bun, ne-am apărat foarte bine, dar odată cu acel galben au venit și punctele pentru Franța. După pauză am jucat bine până în minutul 60 după care, din cauza oboselii, au venit și punctele pentru
Franta. Păcat, pentru că ne-am mișcat bine și eu zic că am luat două eseuri prea ușor”, a spus Macovei.
 
Antrenorul tricolorilor, Lynn Howells, a explicat planul de joc pentru acest meci:

"Planul nostru de joc pentru Franța a fost acela de a păstra posesia, să jucam in cele mai bune zone ale terenului și să încercăm, pe cât putem să oprim Franța să își facă jocul rapid, pe tot terenul. Suntem norocoși ca
după acest meci nu avem accidentați, totul depinde acum de cât de repede se vor recupera jucătorii ca să putem să avem o bază mai mare de selecție pentru meciul următor. Ce ne dorim de la meciul cu Irlanda este ceea ce
am dorit și în meciul cu Franța, să intrăm pe teren să jucăm și să demonstrăm că putem face față echipelor din primul eșalon valoric.  Sunt de acord cu Macovei care tocmai a spus că 60 de minute am arătat că putem
juca la același nivel cu Franța. Astfel, dacă mă intrebați ce ne dorim de la meciul cu Irlanda, vă pot spune că este cam același lucru. Va fi o altă provocare pentru noi, dar vrem sa arătăm ceea ce putem”.
 
 
UPDATE 23 septembrie: România a fost învinsă de Franţa, în meciul de debut la Cupa Mondială de Rugby, cu 38 la 11.  Pentru tricolori au marcat Valentin Ursache( eseu) și Florin Vlaicu, două lovituri de pedeapsă.
 
UPDATE Romania se pregăteşte de debutul la Campionatul Mondial, care va avea loc cu Franţa, miercuri, pe 23 septembrie, la Londra. Partida programată la ora 22:00 şi difuzată de DigiSport îi va alinia la start pe următorii, anunţaţi de antrenorul „stejarilor", Lynn Howells: 1.Mihaita Lazar , 2. Otar Turashvili ,  3. Paulica Ion, 4. Valentin Poparlan ,  5. Johan Van Heerden,  6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci,  8. Mihai Macovei (cpt),  9. Florin Surugiu ,  10. Danut Dumbrava , 11. Adrian Apostol , 12. Florin Vlaicu ,  13. Paula Kinikinilau , 14. Madalin Lemnaru,  15. Catalin  Fercu. 


 
UPDATE „Stejarii" au fost, marţi, în Christ Church, Spitalfields, unde England Rugby 2015 şi reprezentanţii Cupei Mondiale au organizat festivitatea de bun venit. Vice-preşedintele World Rugby, Oregan Hoskins şi preşedintele Federatiei Engleze de Rugby, Jason Leonard le-au urat bun venit „stejarilor", iar rând pe rând, jucătorii au primit medaliile de participare şi faimoasele şepcuţe brodate cu logo-ul Cupei Mondiale, care se oferă la fiecare ediţie a competiţiei.
În vârstă de doar 20 de ani, Sabin Strătilă, cel mai tânăr component al naţionalei, a declarat: „Am avut emoţii foarte mari. Mă bucur că mi s-a oferit această şansă de a fi aici, în echipă şi vreau să ajut cât pot mai mult. A fost o ceremonie frumoasa, toţi au fost foarte primitori şi amabili cu noi, sunt momente pe care orice jucător le visează”. Click pentru galeria foto de la eveniment.

 
UPDATE Naţionala noastră de rugby a avut primul antrenament pe plaiurile englezeşti.

 
UPDATE La sosire, căpitanul echipei, Mihai Macovei, a oferit câteva declaraţii: „Sper să reuşim să ne îmbunătaţim nivelul jocului de la meci la meci, pentru că eu consider că această ediţie de Cupă Mondială va fi cea mai bună de până acum. (...) Franţa este o echipă foarte bună, va fi un meci greu pentru noi, dar vom da totul pe teren. Avem mulţi jucători care evoluează în Franţa şi cunosc rugbiul francez, asta ne va ajuta, iar faptul că avem ocazia să jucăm pe un stadion de o aşa capacitate va fi o bună oportunitate pentru jucători". 


UPDATE  „Stejarii" au ajuns, în cursul zilei de luni, la Londra, iar autocarul tricolor i-a purtat până la hotelul unde sunt cazaţi.


UPDATE Naţionala de rugby a decolat, luni, către Marea Britanie purtând tradiţionalele căciuli dacice, care au atras atenţia pe aeroportul din Bucureşti.

Selecţionata tricoloră este repartizată în Grupa D la Rugby World Cup, în cadrul căreia le va întâlni pe 

Franţa (23 septembrie, Londra), Irlanda (27 septembrie, Londra), Canada (6 octombrie, Leicester) şi Italia (11 octombrie, Exeter).

Echipa României la Cupa Mondială din Anglia

Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Andrei Ursache, Otar Turașvili, Alexandru Ţăruş, Mihăiţă Lazăr, Daniel Carpo, Andrei Rădoi, Eugen Căpăţână, Sabin Strătilă, Adrian Apostol, Stelian Burcea
Rândul din mijloc, de la stânga la dreapta: Paula Kinikinilau, Horaţiu Pungea, Valentin Ursache, Valentin Popârlan, Marius Antonescu, Florin Vlaicu, Paulică Ion, Johannes Van Heerden, Ovidiu Toniţa, Viorel Lucaci, Mădălin Lemnaru
Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Michael Wiringi, Florin Ioniţă, Dănuţ Dumbravă, Tudorel Bratu, Valentin Calafeteanu, Mihai Macovei (cpt), Csaba Gal, Florin Surugiu, Cătălin Fercu, Ionuţ Botezatu
Staff: Lynn Howells – Antrenor principal, Neil Kelly – Antrenor apărare, Tincu Marius – Antrenor grămadă, Eugen Apjok – Antrenor de treisferturi, Olivier Rieg – Preparator fizic , Alexis DeJardin – Preparator fizic, Octavian Cîmpian – Doctor,  Francis Cau – Osteopat, Petrică Tivga – Kinetoterapeut, Bogdan Gherghiceanu – Kinteoterapeut.