ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România va găzdui, în premieră, Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători, programat în perioada 1-9 aprilie 2017, la Bacău, anunță Federația Română de Fotbal.

Joi, la Casa Fotbalului, s-a desfășurat tragerea la sorți a grupelor de calificare care vor trimite două reprezentative la cea de-a 11-a ediție a întrecerii continentale. Extragerea a fost efectuată de fostul internațional Ion Vlădoiu, alături de el fiind căpitanul naționalei de fotbal pentru nevăzători, Mihai Nistor, vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din România, Mihai Dima, și antrenorul lotului național al nevăzătorilor, Sorin Octavian Lăpădatu.

În urma tragerii la sorți, România a fost plasată în Grupa A, alături de Irlanda, Georgia și Albania. Din Grupa B fac parte Grecia, Belarus, Cehia și Moldova.Primele două clasate din fiecare grupă vor disputa semifinalele, ale căror câștigătoare vor merge la Campionatul European din Germania, programat la finalul lunii august.

FRF Precizează că toate competițiile oficiale de fotbal pentru nevăzători sunt reglementate și organizate de către IBSA, Federația Internațională a Sportului pentru Nevăzători, iar prima ediție a Campionatului European de Fotbal pentru Nevăzători a avut loc în Spania, la Barcelona, în anul 1997.

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic, 5 contra 5, în două reprize de câte 25 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România, organizație reprezentativă care apără și promovează, de peste șase decenii, interesele persoanelor cu deficiență vizuală. Asociația cuprinde peste 50.000 de membri și acoperă întregul teritoriu al țării prin cele 34 de filiale ale sale, fiind, prin istorie și realizări, una dintre cele mai cunoscute organizații nonguvernamentale din România. Este reprezentativă și la nivel internațional, făcând parte din structurile europene și mondiale specifice. Desfășoară activități socio-profesionale, cultural-educaționale și sportive pe care nu le oferă deficienților de vedere nici o instituție din România. Tocmai de aceea, guvernul i-a acordat, în anul 2008, statutul de utilitate publică.

Selecționata României a disputat primul meci internațional în anul 2014, în Germania, de atunci participând la o serie de turnee destinate țărilor în care fotbalul pentru nevăzători este de abia la început.

Participarea la turneul de calificare la Campionatul European este cel mai important moment din scurta istorie a fotbalului pentru nevăzători din țara noastră, iar faptul că România găzduiește o întrecere de asemenea anvergură întregește valoarea acestui eveniment inedit, se arată într-un comunicat al FRF.