ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri a avut loc, pe Transfăgărășan, cea de-a doua ediție a celei mai dificile competiții de triathlon din România: Transfier. Concursul a fost câștigat de Robert Budai, un sportiv român care trăiește și se antrenează în Spania, cu un timp excepțional: 4 ore 53 minute, îmbunătățind astfel cu peste 4 minute recordul competiției. Pe locul 2 a sosit Alex Ciocan, urmat de Mihai Vigariu. La fete, prima a sosit Adel Koter, urmată de Andreea Călugaru și Ioana Molnar.

În exclusivitate, Mihai Preda, președintele Asociației Sportive „NoStress” a acordat un interviu pentru Active News:


- A luat sfârșit cea de-a doua ediție a Transfierului, cel mai important triathlon care se desfășoară în Europa de Est. Cum a fost?

- Să vă spun, în câteva cuvinte, ce înseamnă Transfier. Este al treilea eveniment din lume ca dificultate, prin cifrele pe care are: e o cățărare de bicicletă cu 1600 de metri diferență de nivel, până la Bâlea și înapoi, 90 de kilometri, apoi urmează 21 de kilometri de alergare cu o diferență de nivel de 300 de metri și 392 de trepte de urcat până la Omul de Fier, la statuia lui Prometeu. Înainte de toate acestea, sportivii trebuie să înoate 1900 de metri în lacul Vidraru. Toate probele se fac succesiv, de către un singur sportiv, până la capăt, fără pauze, totul într-un timp limită de 9 ore. Dincolo de cifre, însă, Transfier înseamnă emoție, înseamnă învingerea limitelor și bucuria naturii. Un concurs de poveste derulat într-unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, cu o energie pozitivăcare ne va ține încărcați multă vreme.

 

- Competiția este afiliată la o Federație sportivă? 

-  Da. Anul acesta a fost pentru prima dată când s-a organizat campionatul național pe distanță semi-lungă și în cadrul competiției Transfier s-a decernat și titlul de campion național și campioană națională la triathlon pe distanță semi-lungă în România de către Federația Română de Triathlon. Există un calendar internațional de competiții de triathlon și de anul viitor ne dorim ca Transfier să existe la loc de cinste în acest calendar european. Avem o motivație puternică pentru anul viitor și anume să putem aduce cât mai mulți sportivi străini la acest triathlon care este absolut spectaculos. Anul acesta au fost 40 de sportivi străini, din 9 țări. A fost un grup foarte bine închegat de britanici – în Marea Britanie e o tradiție! - care au fost extrem de fericiți și mulțumiți, atât de organizare, de cadrul natural cât și de condițiile de concurs. În total au fost 470 de competitori, la trei probe, iar la competiția regină, la Half Ironman, au fost 260 cu tot cu ștafete și au terminat 160. 

- Ce vă propuneți pentru anul viitor? 

- Mai întâi, pentru sportivii români, pentru că ei sunt principala noastră motivație, vrem să creștem foarte, foarte mult această energie pozitivă pe care o declanșează această competiție pentru amatori, să-i convingem pe cât mai mulți să facă sport, mai ales pe copii. Este principala noastră motivație:triathloanele NoStress să devină o competiție în care să se poate înscrie oricine dorește, iar pe cei foarte bine pregătiți îi așteptăm, bineînțeles, la Transfier. Pe plan internațional ne dorim să captăm atenția sportivilor din întreaga Europă și chiar din întreaga lume. Este cel mai reprezentativ triathlon din Europa de Est așa că așteptăm la anul cât mai mulți sportivi și din afara granițelor țării, la noi, în România. Vă asteptăm la toate competițiile organizate de noi, bineînțeles... NoStress!

Foto: triathlonistul Lucian Acatrinei/ foto Cristi Radu, video: Cornel Iosiv