ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui raport comandat de Agenția Mondială Antidoping, oficiali din ministerul sporturilor cu asistența unor angajați ai serviciilor secrete au manipulat probele de urină ale sportivilor ruși pentru ca la Olimpiada de Iarnă de la Soci din 2014 aceștia să nu poată fi depistați dopați.

Laboratoarele antidoping de la Moscova și Soci au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui "sistem de dopaj de stat securizat", "dirijat, controlat și supervizat" de ministerul rus al Sportului, "cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete rusești", acuză raportul McLaren, prezentat de AFP și citat de Hotnews.

"Angajații laboratorului de la Moscova nu au avut de ales în ceea ce privește implicarea lor în acest sistem (...) care permitea atleților ruși să participe la competiții în ciuda folosirii de produse dopante", se arată în concluziile raportului.

Acest "sistem de ascundere a eșantioanelor pozitive" ar fi fost instaurat în 2011 de Rusia și ar fi durat până în august 2015, în beneficiul atleților ruși din numeroase sporturi olimpice de iarnă și de vara. În ceea ce privește atletismul, eșantioanele provenite de la controalele antidoping la Mondialele de Atletism de la Moscova, în 2013, au fost și ele schimbate, relatează Hotnews.