ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 27 august, Republica Moldova a sărbătorit 25 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică printr-o serie de evenimente speciale.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în urma eșecului loviturii de stat din august 1991, de la Moscova.
 
Documentul a fost semnat de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010, susține deschide.md.

În timpul paradei militare de la Chișinău au erupt o serie de proteste organizate de Renato Usatîi, informează Moldnova.eu.

Protestatarii au încercat să rupă cordoanele forțelor de ordine, scutierii folosind gaze lacrimogene pentru împrăștirea manifestanților.

Premierul Pavel Filip s-a declarat dezamăgit de evenimente: „Ziua Independenței nu este despre ură și dezbinare. E păcat să faci campanie electorală în această zi. E o zi pozitivă și trebuie să transmitem mesaje pozitive. R. Moldova trebuie să fie guvernată de cei care construiesc și nu de cei care dezbină.”, a spus șeful Guvernului Republicii Moldova.

La finalul paradei militare, la care a participat și un detașament românesc de la Regimentul de Gardă Mihai Viteazul, a avut un loc un spectacol artistic.
 
Câțiva protestatari au ocupat, după terminarea festivităților, tribuna oficială de la Chișinău.

Scrisoarea și melodia răspuns la clipul "Eu sunt ocupantul rus". Dragă rusule...