ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Delegația Federației Ruse condusă de vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a fost întâmpinată ieri cu proteste în fața aeroportului din Chișinău, informează www.realitatea.md. Mai mulți tineri, membri ai unor organizații unioniste au scandat „Rogozin go home”, „Afară, afară cu dușmanii din țară”, „Ocupanți ați fost, ocupanți veți fi, până veți muri”, „Jos separatismul”, „Armata rusă afară”, dar și „Basarabia - pământ românesc”, aceștia fiind „înarmați” cu drapele ale României.

„Am adus un buchet care l-am pregătit pentru Rogozin. Să-l depună la monumentul deportaților de la Gara Feroviară, astfel să ne cunoască deportările și acele evenimente care au fost atunci. Și acum încă armata rusă se află pe teritoriul Republicii Moldova. Să-și ia armata și să plece acolo, în Rusia. «Rogozin și Vova plecați din Moldova!». Acesta este mesajul nostru și acesta este buchetul pe care l-am pregătit special pentru el. Cu panglica neagră și cu tricolorul nostru”, a declarat reprezentantul Clubului Studenților Liberali, Ion Purice, pentru Realitatea Moldova.

Președintele asociației obștești „Onoare, Demnitate și Patrie”, Vlad Bilețchi, a menționat că a venit să protesteze împotriva vizitei lui Dmitrii Rogozin care, spune el, „este o persoană care nu-și are locul în Republica Moldova” pentru că a instigat la ură și la separatism teritorial.

„Mai mult decât atât, are și o carte în care a mărturisit întregii lumi că se bucură foarte mult că a luptat împotriva Republicii Moldova în 1992, că nu regretă absolut deloc acest lucru și că, cu prima ocazie dacă s-ar ivi una, ar face-o din nou. Iată de ce, dumnealui nu poate fizic niciodată să negocieze vreo împăcare între Republica Moldova și Transnistria – care este o zonă inventată de conflict, o zonă militarizată de Federația Rusă, care-și trimite uite asemenea emisari care, din start, sunt parte a conflictului, nu pot fi nicidecum independenți și cointeresați de a rezolva un conflict, ci dimpotrivă, pentru a-l îngheța și a șantaja Republica Moldova în continuare”, a spus Bilețchi.

Protestul a fost unul pașnic, protestatarii fiind separați de membrii delegației printr-un cordon de poliție.