ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 20 de membri ai Organizației de Tineret a Partidului Mișcarea Populară s-au prezentat luni, 27 martie, la sediul Ambasadei Federației Ruse din București, pentru a-i transmite un mesaj președintelui Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Tinerii au vrut să înmâneze angajaților ambasadei o scrisoare deschisă adresată președintelui Putin, dar și o hartă a lagărelor în care au fost deportați românii din Basarabia și Bucovina de Nord

Scrisoarea cuprinde o reamintire a gulagului rusesc și a efectelor pe care le-a avut asupra românilor din Basarabia și Bucovina de Nord, în mod special, în intervalul 1941 - 1951, iar harta face referire exact la locurile unde au fost deportați cu forța acești români. Harta este o hartă a lagărelor rusești, unde punctual sunt localizate localitățile unde au fost deportați românii.

Pentru că documentul nu a fost înregistrat oficial, reprezentanților OTPMP nefiindu-le permis accesul în sediul instituției , scrisoarea și harta vor fi trimise prin curier către Ambasada Federației Ruse.

Iată textul complet al scrisorii:

„Domnului VLADIMIR PUTIN

Președinte al Federației Ruse

Stimate domnule Președinte,

La începutul acestui an, în contextul primei vizite a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova, i-ați făcut cadou harta istorică a unei provincii românești, Moldova. Aceasta este locuită de români, dar divizată astăzi, în urma înțelegerii secrete a doi criminali, Stalin și Hitler.

La sfârșitul lui iunie 1940, în urma acelei decizii, și anume Pactul Ribbentrop-Molotov, cetățenii români s-au trezit peste noapte cetățeni sovietici, iar, un an mai târziu, aveau să trăiască o tragedie. Sute de mii de români, de la nou-născuți la bătrâni neajutorați, din Basarabia și Bucovina de Nord, au fost deportați în condiții inumane.

În vara lui 1941, URSS declanșează primul val de deportări în masă a populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Au fost trei valuri de acest fel. În total, peste 100.000 de români au fost deportați. Foarte mulți dintre ei și-au găsit acolo sfârșitul.

Aceasta este, stimate domnule Președinte, istoria adevărată. Cea pe care o negați, cea pe care o falsificați în manualele de istorie, cea pe care o acoperiți prin minciună și sfidare.

Pentru a vă reîmprospăta memoria, vă transmitem imaginea exactă a ororii staliniste, cea adevărată. Mai exact, o hartă a lagărelor de concentrare în care milioane de români au fost chinuiți, schingiuiți, omorâți.

Sunt răni încă deschise, sunt adevăruri care trebuie spuse. Recunoașterea și asumarea istoriei reprezintă primul pas pentru a ne asigura că ororile secolului trecut nu se vor mai repeta.

Autoritățile Federației Ruse au obligația, cel puțin, să ceară scuze tuturor familiilor celor care au avut de suferit în urma deportărilor, iar pe viitor, să aibă demnitatea de a respecta dreptul popoarelor de a-și decide viitorul fără intervenții străine.

Cu respect pentru istorie,

Oganizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară”.