ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Siteul ziare.com publică un interviu cu Rufin Zamfir, un analist în cadrul Centrului Global Focus. Ziare.com este deținut de către americanii de la New Century Holding (NCH). 

În cadrul interviului realizat de Ioana Ene Dogioiu, Zamfir susține că Rusia stimulează naționalismul românesc.

Unul din vectorii mesajului rusesc, ar fi, în opinia individului, ortodoxia. Aceasta pentru că ortodoxia s-ar adresa persoanelor ne-educate, din mediul rural.

„Rusia nu are în România o minoritate consistentă ca în Ucraina, Polonia sau țările baltice. Nu pot eu, Rusia, să mă urc nici pe calul pan-slavismului, dar pot folosi ortodoxia, pentru că am acces la un canal de promovare a mesajelor mele, care se adresează în zona cea mai vulnerabilă, rurală, mai puțin educată. Demograficul acela nu își pune întrebări în privința validității enunțului respectiv”, susține Zamfir.

Ziarista Ioana Ene Dogioiu afirmă că Rusia ar căpăta o minoritatea consistentă în România prin unirea cu Basarabia, Rufin Zamfir completând că în cazul unirii, România ar fi principalul perdant. Iată stupefiantul dialog:

„Ioana Ene Dogioiu: Moscova are, spuneți, dezavantajul de a nu avea o minoritate în România. Dar dacă ne-am uni, ceea ce își doresc naționaliștii, numai ce ar căpăta-o prin cei 200 de mii de cetățeni ruși din R. Moldova...

Zamfir: ... plus vreo 2 milioane care rezonează la mesajul Moscovei. 56% din forța de muncă a RM lucrează în Rusia, deci un bazin consistent din care propaganda rusească să își aleagă vectorii de mesaj.

IED: Deci Rusia ar fi câștigătorul în cazul unirii?

Zamfir: Nu știu dacă Rusia ar fi câștigătorul unirii, dar, în opinia mea, principalul perdant ar fi România. Singurul punct pro este unul de natură emoțională. Insă, dincolo de acest argument, nu știu cât de valid în secolul XXI, îmi este greu sa identific un avantaj economic, administrativ, geografic".