ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După turul 1 al alegerilor din Republica Moldova, Maia Sandu, liderul PAS, care se va întâlni înturul II cu liderul socialist, Igor Dodon, a ținut o conferință de presă în  care a mulțumit cetățeniilor pentru sprijinul acordat.  De cealaltă parte, Igor Dodon crede că „victoria este inevitabilă”.

Maia Sandu dă vina pe autorități pentru prezența scăzută a tinerilor la vot

Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS),Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), a declarat după turul 1că „votul masiv înseamnă că oamenii doresc o schimbare și noi apreciem. Mulțumesc femeilor, colegilor din diasporă. Au fost mai puțin tinerii, motivul ar fi că autoritățile au creat împiedimente. În turul II voi depune efortul ca ele să fie eliminate și să veniți la vot cu număr mai mare”, a declarat ea.

Totodată, Sandu a anunțat că votul dat în turul 1 reperezintă „prima victorie și primul pas către o viață demnă”. „Ne vedem în turul II”, a mai spus liderul PAS la sfârșitul briefingului de presă. Totodată, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat luni că Maia Sandu va fi președinte peste două săptămâni.

„Se vede clar că dorința de Europa este în creștere și se consolidează. M-am uitat peste rezultate, nordul și sudul sunt cum au mai fost, însă mai slab decât în alegerile precedente. Și acum, pas cu pas, se va reuși să fie învinsă sărăcia, corupția, oligarhii, și după aceea cel mai important pas — unirea”, a spus Chirtoacă.

„Sandu va fi președinte peste două săptămâni, dar să ne mobilizăm cu toții. Este părerea mea, după 10 ani de peri albi în politica moldovenească”, a adăugat primarul Chișinăului.

Igor Dodon despre România: „Frați, frați, dar brânza-i pe bani”

Candidatul Partidului Socialiștilor în cadrul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, prorusul Igor Dodon este cel care a obținut peste 49 de procente din voturi, fiind favorit și în sondajele de opinie.

Igor Dodon a mulțumit alegătorilor pentru spiritul civic de care au dat dovadă. „Mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru participare masivă la vot. Ați dat dovadă de maturitate politică. Cu toții împreună am luptat pentru ca alegerea președintelui să fie directă.

„Aceste alegeri au demonstrat foarte clar că liderul opoziției socialiste se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova. Eu consider că victoria noastră este inevitabilă și acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți, inclusiv oponenții noștri politici. Le sugerez la unii oponenți politici, «nu vă grăbiți!», facem toate calculele pînă la sfîrșit”.

Duminică seară Igor Dodon a făcut un apel către toți colegii PSRM din teritoriu să își îndeplinească munca pînă la capăt, întrucît victoria poate fi chiar din primul tur. Totodată, candidatul prorus a făcut mai multe aprecieri și legate de modul în care se raportează la România.

„Românii sunt vecinii noștri. Românii sunt prietenii noștri. Românii sunt frații noștri, dacă doriți. Frați, frați, dar brânza-i pe bani", a afirmat Dodon. „Eu niciodată nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice mișcări unioniste în Republica Moldova, în opinia mea, sunt în afara legii", a mai spus candidatul socialiștilor, răspunzând unei întrebări despre cum vede relația cu România în cazul în care ar ajunge președinte al Republicii Moldova.

Dumitru Ciubașenco: „ în această cursă, am pierdut foarte mulți prieteni” 

Candidatul de la funcția de șef al statului din partea Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco spune că, indiferent de rezultatele prezentate de Comisia Electorală Centrală, partidul pe care-l reprezintă „oricum a învins”. 

Declarațiile au fost făcute la emisiunea TV7, după turul 1. Ciubașenco s-a clasat pe poziția a 3a, acumulând puțin peste 6%.

„Noi oricum am învins. Mulți au încercat să fure voturile de la noi și să folosească Partidul Nostru”, a declarat Ciubașenco.

Întrebat de ce nu a părăsit cursa electorală în favoarea lui Dodon, Ciubașenco a declarat că, în ultima perioadă, PSRM are cu totul alte viziuni decât Partidul Nostru.

„Au fost presiuni asupra mea, asupra lui Usatîi, mă sunau oameni și spuneau să plec în favoarea lui Dodon, dar de ce ar fi trebuit să mă retrag n favoarea lui Dodon? Noi suntem împotriva lui Plahotniuc. Și nu puteam face asta. Cu părere de rău, în această cursă, am pierdut foarte mulți prieteni”, a declarat Ciubașenco.


Iurie Leancă susține încrezător candidatul pro-european

Iurie Leancă, a ieșit în fața presei cu primele declarații după turul 1 din Republica Moldova. Acesta le-a mulțumit tuturor alegătorilor celor care au votat pentru el, dar și pentru alți candidați pro-europeni.

„Din păcate, numărul alegătorilor este mai mic decât în 2014, ceea ce este în disonanță cu dorința moldovenilor de a alege președintele prin vot direct. Regret mult acet lucru și în special, faptul că tinerii s-au prezentat într-un număr foarte scăzut la scrutin”, a spus Iurie Leancă.

Totodată, liderul PPEM, spune că cea mai mare așteptare a sa ține de turul doi al alegerilor, unde îl va susține pe candidatul pro-european. 

Mihai Ghimpu crede că „Unirea este inevitabilă” 

Candidatul PL, Mihai Ghimpu, a oferit primele declarații, declarându-se mulțumit de numărul oamenilor care s-au prezentat la alegeri și mărturisind că nu îl interesează procentul oținut. „Faptul că oamenii s-au prezentat la alegeri înseamnă că cetățenii au conștientizat că acesta este un proces democtratic și e bine să participi. La noi nu există obligație de a vota. Este un drept. Mulțumesc tuturor care au votat pentru mine, și vreau să spun, cum și în timpul campaniei am spus, că pe mine mai puțin mă interesează procentul”, a declarat Ghimpu.

În ceea ce privește proiectul Unirii cu România, Mihai Ghimpu este de părere că acest ideal este mai mult decât fezabil.

„Unirea este inevitabilă și mulțumesc celor care au muncit. Un program la fel de puternic ca al Partidului Liberal nu a mai fost. Eu pledez pentru Unire. Acest program nu doar a schimbat viziunile unor cetățeni, dar chiar și la București a fost discutat. Asta înseamnă că drumul este unul corect”. 

Rezultatele au venit din secțiile mici, cei care au procent mare o să scadă. La noi votul este geopolitic. Bănuiesc că va fi turul doi", a declarat Mihai Ghimpu.

Ce urmează

Alegerile prezidențiale din acest an au reprezentat o premieră, pentru prima dată în 15 ani, cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele.

Astfel, după închiderea secțiilor de votare și afișarea rezultatelor după primul tur al alegerilor, rămâne celor doi candidați rămași în cursă să își pregătească pledoaria pentru turul 2.

Rezultatele au fost: Dodon - 48,23%, Maia Sandu - 38,42%, Ciubasenco - 6,03%, din 99,42% procese verbale procesate.

La aceste alegeri cei mai mulți dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani. Cei mai pasivi alegători fiind tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani. În listele electorale de bază se regăsesc peste 2,83 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Pentru acest scrutin, CEC a acreditat 3.764 observatori, dintre care 3.202 naționali și 562 internaționali.

Acest tur al alegerilor de la Chișinău reliefează o ruptură în Republica Moldova. Pare că opțiunea pro-rusă s-a dezvoltat în ultimii ani, dar în același timp, conform declarațiilor, unii dintre candidații pro-europeni au înțeles nevoia concentrării voturilor pe un singur candidat. Următoarele două săptămâni vor fi decisive. Poate că tinerii își vor exprima, în sfârșit, opțiunea. Poate că nu doar 8.500 de cetățeni cu dublă cetățenie din România vor vota în al doilea tur de scrutin.

În concluzie, peste două săptămâni, pe 13 noiembrie 2016, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta în cel de-al doilea tur de scrutin pentru fotoliul de președinte.


Comisia Electorală Centrală de la Chișinău va face anunțul oficial în această săptămână.