ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, cel care afirma că „Moldova nu este România și trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică”, își nuanțează acum declarațiile.  

Ȋn cadrul unei întrevederi cu liderul PL din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, James Pettit a precizat că nu a dorit să atingă în niciun fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire, dar și că Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state românești, dacă poporul o va face, informează independent.md.

„Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a spus ambasadorul american. El a mai declarat că „puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”.

În cadrul întâlnirii cu oficialul american, Mihai Ghimpu a ținut să menționeze toate evenimentele istorice ale poporului român, care dovedesc că „populația de o parte și alta a Prutului este una și aceiași, iar independența Republicii Moldova pentru mine nu a fost decât un pas spre Unire”.

Săptămâna trecută, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, declara într-un interviu acordat postului public de televiziune că Republica „Moldova nu este România, ea își are propria istorie și propriile provocări, fiind o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite”. Declarațiile lui Pettit au fost dur criticate de politicieni și de reprezentanți ai societății civile care promovează unirea Republicii Moldova cu România atât la Chișinău, cât și la București.