ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele de la Chișinău au drept cauză proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea să încerce să le folosească în interes propriu, a declarat ambasadorul SUA la  OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), Daniel Baer, într-un interviu acordat marți Europei Libere  şi citat de Agerpres.

"Moscova a demonstrat nu o dată că preferă să folosească și să manipuleze forțele politice în interes propriu, fără să țină seama prin ce trec oamenii din acele locuri. A demonstrat că nu-i pasă ce cred oamenii despre propriul guvern, dar vrea să manipuleze acel guvern așa încât să-și atingă propriile obiective. Deci, cred, în mod cert, că autoritățile ruse încearcă deja și vor încerca, prin propagandă și alte mijloace, să folosească ori să manipuleze protestul", a declarat ambasadorul american.

Ambasadorul a mai afirmat că manifestanții de la Chișinău au aceleaşi motive de protest ca oamenii din Kiev sau din orașele Statelelor Unite.

"Oamenii ies în stradă când se satură de ceva (...). Nu este un protest geopolitic, este un protest care are drept cauză modul în care le este guvernată țara și dorința să vadă altceva", a explicat diplomatul american.

De asemenea, Daniel Baer a mai subliniat faptul că ideea unui viitor european înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova instituții democratice, care nu fură din buzunarele lor.

"Eu cred că ideea unui viitor european este atractivă pentru R. Moldova inclusiv pentru că implică un viitor cu instituții democratice de încredere, care nu fură din buzunarul oamenilor și care servesc cetățeanul, un viitor în care oamenii își pot realiza potențialul într-o societate guvernată de instituții solide ale statului de drept", a conchis ambasadorul.

Mii de peroane u participat duminică în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău la o noua acțiune de protest împotriva guvernării, protestatarii cerând demisia conducerii țării și organizarea de alegeri anticipate.

Oameni veniți din întreaga țară, dar și cei care au stat toată săptămâna în corturile instalate în PMAN au scandat lozinci antiguvernamentale, au fluturat steaguri și au cerut autorităților să găsească banii furați din sistemul bancar.