ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rolul României în a ajuta Republica Moldova este „esențial", „ca parte a familiei europene", a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„România este cel mai apropiat vecin. O țară cu legături culturale și istorice foarte profunde" cu Republica Moldova, a spus diplomatul european, adăugând că există „o înțelegere între mari părți ale populațiilor" din cele două state.

România este o țară „care a trecut prin eforturi considerabile de reformă. A fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova. Cred că rolul României în a ajuta Republica Moldova este esențial", a subliniat Pirkka Tapiola.

El a mai spus că România și Republica Moldova sunt două țări care se înțeleg reciproc, subliniind totodată că "uneori apropierea poate oferi momente în care crezi că te înțelegi reciproc mai bine probabil decât o faci în realitate".

România are 'know-how', o 'înțelegere' și o 'experiență' care o pot face să fie în fața „tuturor statelor membre (ale UE — n.r.) în sprijinirea tranziției din Moldova, în consolidarea statalității țării, în a o ajuta să devină o țară de secol 21", a adăugat Pirkka Tapiola.

Rolul României „este extrem de important, ca parte a familiei europene", a precizat el.