ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un sondaj realizat de Magenta Consulting, la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu Realitatea TV, arată că 47% din populația R. Moldova este total împotriva unirii cu România.
 
La întrebarea "În câți ani ar putea avea loc unirea R. Moldova cu România?", 43% dintre cei chestionați cred că "niciodată".
 
Cercetarea sociologică arată că 28% din populația R. Moldova este total și mai degrabă de acord cu unirea cu România – acesta reprezentând nucleul dur al unioniștilor. Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondenților de acord cu unirea R. Moldova cu România ar crește la 50-51% dacă li s-ar sublinia că unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educație mai bună în școli și universități, servicii medicale de calitate, justiție imparțială și corectă, luptă reală împotriva corupției etc.
 
De asemenea, 45% din populația are o atitudine pozitivă și foarte pozitivă față de reunificarea Germaniei și 22% din populația R. Moldova vede drept singura soluție pentru integrarea R. Moldova în UE unirea cu România. 

Între cei care se opun Unirii, 4% ar fi pregătiți să participe la proteste violente, 29% din cetățeni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar ieși la proteste pașnice împotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune în nici un fel.

Liderii politici asociați cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) și Dorin Chirtoacă (16%), iar dintre partide lider este Partidul Liberal cu 52%.
Fundația Universitară a Mării Negre, ce funcționează sub egida Academiei Române, este o organizație regională, non-guvernamentală și non-profit, ce are ca principale preocupări promovarea și o mai bună înțelegere și cercetare a economiei, societății, educației și guvernanței regiunii Mării Negre, poziționarea acesteia față de restul lumii, precum și dezvoltarea modalităților de promovare a intereselor regiunii la nivel internațional.