ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții minorităților etnice care locuiesc în Republica Moldova au început să fie din ce în ce mai atrași de limba română, existând o tendință pozitivă în rândul celor care nu au ca limbă maternă limba română să învețe limba de stat a țării în care locuiesc, informează portalul moldNova.

Acest lucru se întâmplă și în regiunea autonomă Găgăuzia, unde mulți locuitori conștientizează importanța cunoașterii limbii române și depun astfel eforturi din ce în ce mai mari pentru a o învăța. Găgăuzii sunt un exemplu, în acest sens, chiar dacă rezistența față de studierea limbii române rămâne mare, iar rusa continuă să fie limba de comunicare în rândul minorităților etnice.

La singurul liceu românesc din Găgăuzia, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din capitala Comrat, s-a înregistrat în ultima perioadă o creștere importantă a numărului de elevi. Astfel, potrivit sursei citate, copii de toate vârstele și toate etniile sunt din ce în ce mai des la înmatriculați la liceu. În condițiile în care toate școlile din Moldova se confruntă cu o scădere importantă a numărului de elevi, ca urmare a exodului moldovenilor, numărul elevilor care învață la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” aproape că s-a dublat în perioada 2015-2017, crescând de la 162 la 274 de tineri. De asemenea, numărul elevilor în clasele primare a crescut în perioada 2012-2017 de la 31 la 116, locuitorii autonomiei preferând ca elevii lor să învețe încă din clasele mici limba română.

Componența claselor este una eterogenă, aici învățând 183 de moldoveni, 67 găgăuzi, nouă bulgari, șase ucraineni, cinci ruși, doi etnici turci și un copil de etnie poloneză.

„Locuitorii Găgăuziei au conștientizat necesitatea învățării limbii române, așa că își aduc copiii în singurul liceu cu predare în limba română din Comrat. Un alt motiv ar fi dorința de a-i scăpa pe elevi de povara examenului de bacalaureat din celelalte școli din localitate, acolo unde elevii susțin șase examene și nu patru cum este la noi”, a declarat directorul liceului, Svetlana Stoinov.

Printre problemele cu care se confruntă pedagogii liceului sunt lipsa unor noțiuni generale privind cunoașterea limbii române de către elevii care vin în clasele primare la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Pentru a rezolva această problemă este necesară deschiderea unei grădinițe cu predare doar în limba română. Acest lucru l-a menționat și fostul purtător de cuvânt găgăuz, actual deputat în Adunarea Populară Găgăuză, Alexandru Tarnavschii, care speră ca această problemă să fie rezolvată în curând cu ajutorul fondurilor poloneze.

Guvernul României, prin intermediul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a lansat un program de burse care vine în sprijinul profesorilor de limbă română din Găgăuzia. Începând cu anul 2013, anual, circa 25 de cadre didactice din UTA Găgăuzia beneficiază de cursuri de perfecționare a limbii române. Masterul durează o perioadă de 2 ani, iar cei înscriși beneficiază de burse de studiu și cursuri ținute de profesori din România. În felul acesta se dorește cultivarea și învățare unei limbi române corecte de către profesorii din autonomie, așa încât mai apoi aceștia șă învețe la rândul lor elevii.

„Astfel, limba română prinde culoare în Găgăuzia, iar rezultatele atinse în ultimii ani sunt remarcabile. Locuitorii regiunii își doresc să învețe limba română și profită de oportunitățile care li se oferă în autonomie. Subliniem că potrivit Codului educației, adoptat în anul 2014, statul trebuie să asigure condițiile necesare pentru studierea limbii române în toate instituțiile de învățământ, inclusiv prin creșterea ponderii disciplinelor studiate în limba română în instituțiile de învățământ general cu altă limbă de predare”, comentează moldNova.