ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, de sub ascultarea canonică a Patriarhiei Moscovei, studiază dosarele de canonizare a unor personalități basarabene, pentru a fi canonizate, informează Sputnik.md.

Conform preotului Octavian Moșin, paroh al bisericii „Întâmpinarea Domnului", este vorb despre Valeriu Gafencu (FOTO) „Sfântul Închisorilor", părintele Alexandru Baltagă dar și părintele Sofian Boghiu.

Toți aceștia au suferit sub regimul comunist adus cu tancurile din URSS.

„Șirul drepților este atât de mare încât avem și slujitori, avem chiar și mireni. Oameni care s-au manifestat în special în perioada regimului totalitar. Este vorba și despre sfântul închisorilor, Valeriu Gafencu, Este vorba și de părintele Baltagă, preotul Ivanov de la Nord, Sofian Boghiu și alții”, a precizat părintele Octavian Moșin pentru sursa citată.

Preotul Alexandru Baltagă a fost membru în Sfatul Țării din Basarabia, fiind unul dintre cei care au votat pentru unirea Basarabiei cu Regatul României. Părintele Baltagă a fost arestat de către NKVD la mai puțin de o lună de la preluarea Basarabiei de către URSS prin ultimatumul adresat României la 28 iunie 1940. Acesta a fost acuzat că  „în anul 1918, având o atitudine dușmănoasa față de Rusia Sovietică, a participat activ în cadrul Sfatului Țării și a votat pentru instrainarea Basarabiei de Rusia sovietică și pentru unirea ei cu România".

Părintele Baltagă a murit în închisoarea de la Aiud în 1951.

Părintele Sofian Boghiu a fost unul dintre cei mai apreciați duhovnici ai Bucureștiului, fiind membru al Rugului Aprins. Părintele Sofian a fost arestat în 1958 și a stat închis până în 1964.

Recent, Biserica Ortodoxă a Rusiei a canonizat doi basarabeni, pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și pe Fericita Agafia Maranciuc.
 
Valeriu Gafencu a fost propus spre canonizare și în România, dar mai nou a intrat sub incidența legii anti-legionare, adoptată în 2015. Mai mult, acestuia i s-a contestat, tot pe baza trecutului său legionar, până și distincția de Cetățean de Onoare al orașului Târgu Ocna. Instanța a respins însă, această acțiune.

Portretele lui Valeriu Gafencu, Mircea Vulcanescu și Radu Gyr, eliminate pe motive politice de la o expoziție găzduită de UPB