ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), ce staționează în Transnistria, au participat la un exercițiu militar în cadrul căruia blindate rusești au forțat râul Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca din raionul Slobozia, a relatat joi Radio Chișinău, citat de Timpul.

Conform unor informații, aplicațiile erau programate pentru sfârșitul săptămânii, dar au fost devansate și efectuate miercuri, potrivit postului de radio citat.

Presa din regiune a reflectat cu mare fast cum blindatele rușilor au trecut râul și „au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept”. La eveniment au fost invitați și spectatori, care le-au dăruit flori ocupanților după finalizarea exercițiilor.

„Astăzi a avut loc exercițiul de depășirea a obstacolelor de apă pe râul Nistru. Au fost înregistrate unele dificultăți, însă datorită exercițiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel”, a declarat un conducător al blindatei BTR-70 din cadrul unităților de infanterie ale GOTR.

Sursa precizează că militarii au dat dovadă de „operativitate, forță și experiență”.

Amintim că în luna mai curent, Curtea Constituțională a decis: Prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. Prin urmare, Grupul Operativ de Trupe Ruse dislocate în regiunea separatistă din dreapta Nistrului, nu sunt altceva decât trupe de ocupație ale Federației Ruse.

În timpul forțării Nistrului, un preot era urcat pe un tanc.

Guvernul de la Chișinău a declarat săptămâna trecută că, din cauza simpatiei „pacificatorilor ruși” față de regimul separatist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii din stânga Nistrului s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, notează Radio Chișinău.

La rândul sau, delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat, acum două zile, îngrijorarea în legătura cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în zona de securitate.