ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat la dezbaterea de la Pro Tv Chișinău cu contracandidata sa, Maia Sandu, că, în cazul în care va deveni președinte al statului, va iniția un proiect de act normativ care va avea ca obiectiv introducerea în școli a manualului de Istoria Moldovei, în detrimentul celui de istorie a României.

"Eu voi ieși cu inițiativa legislativă de a introduce în școli Istoria Moldovei. Pe parcursul ultimilor ani, am reușit, împreună cu mai mulți oameni de știință, să elaborăm mai multe manuale de istorie a Moldovei. Baza este pusă. Trebuie elaborat manualul și de introdus în școli. Eu voi insista și voi propune ca Istoria Moldovei să revină în școli. Noi avem cu ce ne mândri. Noi avem o istorie de peste 650 de ani. Noi trebuie să învățăm istoria noastră, nu a statului vecin", a afirmat Dodon, în dezbaterea de la Pro TV Chișinău.

Liderul socialist susține că "sunt foarte multe lucruri în actuala istorie a României care nu corespund realității".

În replică, contracandidata lui Dodon, Maia Sandu, reprezentantă a Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că modificarea manualului de istorie este apanajul istoricilor și oamenilor de știință, nu al politicienilor.

"Bănuiesc că următorul pas este să ne spună nouă, în educație, cum trebuie descrisă cariera lui Igor Dodon în manualul de istorie. Eu categoric sunt împotriva acestor lucruri și le spun politicienilor să stea departe de știință. Vai de noi dacă ajunge Igor Dodon să ne scrie manualele de istorie", a precizat Maia Sandu.

Alegerile din Republica Moldova vor avea loc duminică, 13 noiembrie, când cetățenii moldoveni vor avea de ales între prorusul Igor Dodon și candidatul unic proeuropean Maia Sandu.