ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a depus un buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu din parcul Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, le-a dedicat contestatarilor săi poezia „Criticilor mei”, care ar descrie cel mai bine situația actuală a statului moldovean, în opinia liderului de la Chișinău.
 
Igor Dodon, însoțit de consilierii prezidențiali, a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu cu ocazia aniversării a 167 de ani de la poetului român. 

„Am depus astăzi flori la bustul poetului Mihai Eminescu. Eu cred că noi trebuie să ne mîndrim cu toții că avem așa personalități în istoria poporului nostru. S-a scris și s-a spus enorm de mult despre Eminescu, nu e cazul să repet lucruri cunoscute, vreau doar să subliniez că opera lui trebuie transmisă din generație în generație așa cum transmitem credința noastră creștină, pentru că și creația literară a lui Mihai Eminescu ne-a modelat și ne reprezintă în foarte mare măsură. Poezia care, în opinia mea, reflectă cel mai mai bine situația în care se află țara noastră este „Criticilor mei” și le-o adresez criticilor mei”, a spus Igor Dodon, potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale.

Dodon a menționat expres următoarele versuri din poezia citată: „Multe flori sunt, dar puține/ Rod în lume o să poarte,/ Toate bat la poarta vieții,/ Dar se scutur multe moarte.// E ușor a scrie versuri/ Când nimic nu ai a spune,/ Înșirând cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune”.

Igor Dodon este un susținător al ideii că Republica Moldova ar trebui să rămână stat independent și  a acuzat în mai multe ori autoritățile de la București că vor să anexeze Moldova. Pe 25 decembrie a înlocuit sintagma „limba română cu ”limba moldovenească” de pe site-ul președinției moldovene, iar două zile mai târziu a semnat revocarea din funcție a ministrului Apărării, Anatol Șalaru, reproșându-i acestuia că a susținut „ideologia unionistă”.