ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a propus președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să lanseze negocieri trilaterale între UE, Republica Moldova și Federația Rusă pentru că el consideră vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, a scris Dodon pe contul său de Facebook după întâlnirea cu Tusk.

El a apreciat de asemenea că dialogul cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a fost de bun augur și a invitat-o să viziteze Chișinăul. "Invitația a fost acceptată, iar vizita sper să aibă loc în umătoarele luni," a scris Dodon pe rețeaua de socializare.

În mesajul scris după întâlnirea cu președintele Consiliului European, Dodon spune că i-a transmis oficialului că UE a aplicat standarde duble în privința evenimentelor de la Chișinău.

„Am reiterat faptul că, dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, eu, în calitate de președinte, voi da curs acestei inițiative. Am atenționat asupra faptului ca scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 — la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în aceasta perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întâmplat în acești ani la Chișinău," a scris Dodon după întâlnirea cu Tusk.

La rândul său, Donald Tusk a postat pe contul său de Twitter o fotografie cu Dodon.

„Ramân convins ca parteneriatul UE-Moldova, inclusiv AA/ALSAC (acordurile de asociere/zonele de liber schimb aprofundat și cuprinzător), este în interesul Moldovei, pentru reforme și pentru viitor," a scris președintele Consiliului European.

Dodon mai scrie că a mulțumit pentru sprijinul financiar acordat de UE Republiciii Moldova, dar a spus că regretă că asistența primită din partea Bruxellesului nu a dus la îmbunătățirea calității vieții.

„Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusa și în context am propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului," a mai scris Dodon. "Așa cum am solicitat la Moscova am facut-o și la Bruxelles — am cerut asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere."

Dodon a mai scris că i-a spus lui Tusk că reformele făcute de guvernul de la Chișinău sunt mimate.