ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, marți dimineață, că a semnat decretul privind revocarea lui Anatolie Șalaru din funcția de ministru al Apărării și îi sugerează liderului Partidului Liber, Mihai Ghimpu, să ceară și înlocuirea celorlalți miniștri liberali din guvern.

Dodon spune că Șalaru, „acest ministru de faimă proastă", „a cochetat cu NATO știind foarte bine că Republica Moldova este o țară neutră conform Constituției", „a pledat și pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România" și „a disponibilizat numeroși profesioniști din sistemul de apărare și securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal și ideologiei unioniste".

„Câteva minute în urmă am semnat decretul privind demisia din funcție a ministrului de faimă proastă Șalaru. Îi mulțumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers și îi sugerez să o facă și în raport cu ceilalți miniștri liberali din cabinetul actual. Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO știind foarte bine că sîntem o țară neutră conform Constituției Republicii Moldova, a favorizat și a stat în avangarda apariției tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decît o provocare. A pledat și pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. A disponibilizat numeroși profesioniști din sistemul de apărare și securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal și ideologiei unioniste", a scris Dodon, marți dimineață, pe Facebook.

Președintele Republicii Moldova susține că toate acestea sunt incompatibile în mod categoric cu atribuțiile funcționale ale unui ministru în domeniul apărării unui stat independent și suveran, care are specificate clauze clare în Constituție cu privire la neutralitate.

„Mai mult decât atât, acestei persoane i-au fost în repetate rânduri aduse acuzații grave în ceea ce ține de prejudicierea patrimoniului în valoare de zeci de milioane de lei Ministerului Apărării, bugetului public național, prin vînzarea munițiilor, tranzacții dubioase cu armament și bunuri materiale aflate la balanța ministerului Apărării. Sînt de părerea că în funcția de ministru al Apărării trebuie să vină o persoană profesionistă, onestă și devotată statului Republica Moldova. Moldova are viitor!", adaugă Igor Dodon.

La jumătatea lunii decembrie, Anatolie Șalaru a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, în timp ce PL a solicitat premierului Pavel Filip retragerea lui Șalaru din funcție.

„Mihai Ghimpu m-a învinut de corupție, de trădare, că am încercat să îi rup partidul ceea ce nu este adevărat. Eu vreau ca partidul să rămână unit chiar dacă eu am plecat din partid. Partidul are nevoie de o nouă locomotivă. Degeaba schimbăm vagoane noi dacă locomotiva este veche și nu trage.

Zilele acestea ar putea fi semnat decretul de către președintele Timofti și urmează să fiu demis din funcție. Nu am vorbit cu premierul, dar probabil a dat curs acestei solicitări din partea Partidului Liberal, pentru că premierul nu are cum să se opună”, spunea Șalaru.