ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele moldovean Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, că majoritatea sutelor de mii de moldoveni care au obținut cetățenie română au cerut acest lucru pentru a ajunge în Europa fără viză. El a avertizat și că România este pregătită în orice moment să „absoarbă” țara sa, potrivit Evz.

„Majoritatea cetățenilor noștri sunt pentru păstrarea statalității Moldovei”, a subliniat el.

"În ceea ce privește poziția României, sunt prietenii și vecinii noștri, bineînțeles, însă ne îngrijorează. Am spus de multe ori că vrem să fim prieteni cu România, sunt vecinii noștri și nu avem probleme cu ei, cu excepția uneia – tentativele lor de a submina statalitatea Moldovei”, a adăugat liderul de la Chișinău, pledând din nou interzicerea prin lege a oricărui partid moldovean care cere unirea cu România.

Dodon a mai spus în interviu că nu crede că Republica Moldova va face vreodată parte din Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât „mai mulți politicieni din diferite țări afirmă că vor părăsi Uniunea”.

„Dacă nu unificăm națiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea – avem România chiar lângă, dornică să ne absoarbă oricând”, a avertizat Dodon în interviu acordat cu ocazia vizitei la Moscova.

El a atras atenția că părerile electoratului din țara s-au schimbat în ultima perioadă și că, dacă în urmă cu șapte ani, 70% dintre moldoveni susțineau ideea integrării europene, acum proporția acestora este de 35%-40%.

Această tendință este provocată, pe de o parte, în urma acuzațiilor de corupție care vizează partidele proeuropene, iar pe de alta pentru că, în urma Acordului de Asociere cu UE, Chișinăul a pierdut accesul la piața rusă, care absorbea 50% din exporturi.

„Oficialii europeni nu ar fi trebui să ignore ce se întâmplă, urmându-și numai scopurile lor geopolitice (…). Banii (europeni – n.r.) au fost oferiți din aceleași motive geopolitice”, a subliniat el.

În aceste condiții, liderul de la Chișinău a anunțat că, în cursul vizitei de la începutul lunii februarie, de la Bruxelles, va discuta posibilitatea unei platforme trilaterale Rusia-UE-Republica Moldova.

Dodon a exclus posibilitatea ca țara sa să accepte refugiați din UE, în schimbul eliminării unora dintre restricțiile privind vizele. "Cu siguranță nu! Mă opun vehement ideii ca refugiați să vină în Republica Moldova. Majoritatea poporului nostru este de acord cu mine în acest domeniu. Vom bloca orice astfel de tentative”, a spus el.

În ceea ce privește NATO, Dodon a subliniat că va face tot posibilul pentru a anula acordul pentru deschiderea unui birou al Alianței la Chișinău. "Eu am fost învestit în funcție pe 23 decembrie anul trecut – iar ei (Guvernul – n.r.) au semnat acest acord la începutul lunii decembrie, pentru că și-au dat seama că voi încerca să îl opresc. Cu siguranță, voi încerca să anulez această decizie”, a spus el.

Dodon a precizat că le va cere liderilor NATO să susțină public și să semneze un acord care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova. "Pentru că, dacă nu sunt (de acord – n.r.) – trebuie să înțelegem la ce să ne așteptăm în viitor”, a adăugat el.

Noul președinte moldovean a abordat în interviu și dosarul transnistrean, insistând că a fost primul lider din ultimii nouă ani care s-a întâlnit cu reprezentanții Tiraspolului. „Am identificat problemele pe care trebuie să le rezolvăm, deci cred că avem o ocazie aici. Am trasat o foaie de parcurs pentru următoarele câteva luni. Sper că la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie vom avea o nouă întâlnire, în cursul căreia vom încerca să rezolvăm problemele oamenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului”, a precizat el.