ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevii și studenții moldoveni în România, cu vârsta de peste 18 ani, care își vor exercita dreptul de vot la alegerile din Republica Moldova în secții electorale deschise pe teritoriul țării noastre, beneficiază de bilet de tren dus-întors gratuit, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată de guvern în ședința de astăzi.

Măsura are scopul să asigure posibilitatea cât mai multor tineri din Republica Moldova, aflați la studii în România, să-și exercite dreptul de vot.

Este vorba despre o călătorie gratuită dus-întors, cu tren regio și interregio, clasa a II–a, în perioada 12 – 13 noiembrie 2016, către și dinspre localitățile cu secții de votare de pe teritoriul României, respectiv: București, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava, Craiova.

Biletul de călătorie va fi eliberat la casele de bilete ale stațiilor și agențiilor de voiaj, pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetățean a Republicii Moldova și a carnetului de elev/student vizat pentru anul școlar/universitar în curs sau adeverinței eliberate de instituția de educație la care este înscris. Ministerul Transporturilor va transmite astăzi o circulară agențiilor de bilete pentru a facilita aplicarea revederilor acestei ordonanțe de urgență.

Este obligatorie procurarea biletului atât pentru dus, cât și pentru întors, iar călătoria de întoarcere va avea loc în ziua de 13 noiembrie 2016. Pe biletul de călătorie vor fi menționate numele și prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, calitatea de elev (E) sau student (S).

Operatorii de transport feroviari care asigură transportul vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Direcția Economică, până pe 25 noiembrie 2016, o situație a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate, în baza ordonanței de urgență de astăzi. Aceasta va cuprinde numele și prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, călători expediați, călători km și valoarea totală a călătoriei. Contravaloarea biletelor gratuite va fi recuperată de operatorii de transport feroviari de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, până la sfârșitul anului curent.