ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul Guvern al Republicii Moldova a depus, aproape de miezul nopții, jurământul de învestire. Ceremonia s-a desfășurat în secret, departe de ochii presei, fiind confirmată printr-un comunicat difuzat noaptea târziu de Președinția de la Chișinău. 

„De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, ar fi declarat prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul ceremoniei, citat în comunicatul Președinției. 
Aceasta în timp ce, în ajun, în jurul Parlamentului și pe holurile acestuia au s-au produs violențe legate de modul în care Cabinetul lui Filip a fost votat.
O mulțime estimată la câteva zeci de mii de oameni a ieșit în stradă pentru a protesta împotriva faptului că noul Guvern a trecut prin plenul Parlamentului cu încălcarea tuturor procedurilor regulamentare – în regim de urgență, cu Biroul Permanent și membrii comisiilor chemați ca la raportul Comitetul Central al partidului și fără măcar a putea fi luat la întrebări de deputații care s-au declarat în opoziție. Oponenții susțin că noul Guvern ar fi emanația oligarhului Vladimir Plahotniuc, care încearcă să uzurpeze puterea de stat prin intermediul unor interpuși din anturajul său. 

De cealaltă parte, protestatarii sunt acuzați de tentativă a unei lovituri de stat, în folosul Kremlinului, exponenții căruia, potrivit tuturor sondajelor, vor câștiga alegerile anticipate, în cazul în care acestea vor fi organizate în viitorul imediat. 

În acest context, experții au remarcat că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova de la declararea Independenței față de URSS, atât forțele de dreapta, cât și cele de stânga – situate pe poziții geopolitice adverse – s-au aliat împotriva unui adversar comun. Acesta, în opinia partidelor extraparlamentare, dar și a principalei forțe de opoziție din Legislativ, Partidul Socialiștilor, este Vladimir Plahotniuc, care ar putea instaura un regim autoritar în Republica Moldova.
 
Cele două părți neagă orice legături între ele, dar, pe de altă parte, insistă pentru anticipate. Această opțiune comună este tratată de forțele pro-guvernamentale drept dovada unei cârdășii. 
Cu toate că, pe parcursul asaltului asupra Parlamentului au fost chemați să îndemne lumea la calm, oficialitățile moldovene au preferat să păstreze tăcerea (noaptea au apărut îndemnuri semnate de premierul în exercițiu, Gheorghe Brega, și președintele Parlamentului, Andrian Candu, care roagă protestatarii și forțele de ordine să nu recurgă la violențe – n.red.). 

Sondajele recente atestă, într-adevăr, o posibilă victorie a socialiștilor, conduși de Igor Dodon, împreună cu „Partidul Nostru”, al lui Renato Usatîi, care ar opta pentru reorientarea Republicii Moldova spre Moscova, în cazul unei victorii electorale. 

În același timp, după părerea lui Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA), lumea a ieșit în stradă revoltată de modul în care au fost călcate normele democratice, legislația în vigoare și drepturile cetățenilor, doar pentru ca actuala guvernare să-și păstreze puterea. 

Violențele de aseară au fost cu greu stăpânite de organizatorii protestelor. Cu toate acestea, oamenii sunt chemați și astăzi în centrul Chișinăului.