ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"NU sunt PROROMÂN”. Igor Dodon RESPINGE UNIREA României și a Republicii Moldova, spunând că limba sa este moldovenească
Igor Dodon, noul președinte al Republicii Moldova a ținut să precizeze că nu este antiromân, românii și moldovenii fiind frați, cu rădăcini comune, dar „fiecare la casa lui”.

„Eu niciodată nu am fost antiromân. Eu nu sunt antiromân și nu voi fi antiromân. Noi suntem vecini, avem rădăcini istorice comune. Suntem frați, dacă doriți. Suntem frați. Frați-frați, însă fiecare la casa lui. Eu stimez statul român ca stat independent, suveran. Și sper foarte mult ca aceeași abordare să fie față de țara mea, față de Moldova (...) Eu consider că toți vecinii trebuie să fie frați. Eu aș vrea ca românii să aibă un comportament ca frații, dar ca frații mai mari. Vrem să fim în relații în care ne respectăm reciproc”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru TVR.

Noul președinte ales al Republicii Moldova a mai spus că deși este antiunionist, el vrea relații bilaterale bune cu România.

„Sunt pentru relații de prietenie cu România. Nu am fost, nu sunt antiromân. Sunt și voi fi antiunionist. Sunt pentru relații bilaterale bune”.

Eu consider că cetățenii acestui stat, aici, de sute de ani, din secolul 14, s-a vorbit limba moldovenească. Avem istoria noastră, istoria Moldovei. Avem Constituția noastră. Constituția Republcii Moldova, art 13 spune foarte clar că în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Eu, ca om de stat, eu respect Constituția”, a mai spus Dodon.

Igor Dodon a mai spus că prima vizită în calitate de lider al Moldovei o va face în Rusia, apoi la Bruxelles și abia apoi la București pentru că vrea să urmărească axa problemelor.

Cu privire la apropierea sa de Rusia, Dodon spune că este doar o etichetă pe care oponenții politici au vrut să i-o pună.

„Ce înseamnă că suntem apropiați de guvernul de la Moscova? Este, cred, o etichetare pe care au încercat oponenții mei politici să mi-o aplice pe parcursul ultimilor ani. Eu nu sunt prorus sau proeuropean. Nu sunt proromân și nu sunt proucrainean. Eu sunt proMoldova. În capul mesei trebuie să stea intersele Republicii Moldova. Nu ascund, am relații destul de bune cu mai multți oficiali din Federația Rusă. Da, am avut întrevederi cu președintele Federației Ruse, cu speakerul Dumei de Stat (...) Avem semnate acorduri și cu partide din Uniunea Europeană”, a declarat președintele Republicii Moldova.