ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat marți, 28 februarie, un proiect de modificare a Constituției, care i-ar permite să dizolve Parlamentul în mai multe cazuri decât cele prevăzute în textul actual de lege.

Potrivit Radio Chișinău, Igor Dodon propune introducerea a cinci noi cazuri care ar permite dizolvarea legislativului:

  • Dizolvarea de către președinte are loc după consultarea fracțiunilor parlamentare;

  • Președintele poate dizolva Parlamentului în cazul în care nu a implementat în decurs de 12 luni voința poporului exprimată într-un referendum consultativ;

  • Parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care referendumul republican pentru demiterea președintelui s-a soldat cu rezultat negativ;

  • Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în două luni de la începutul exercițiului financiar;

  • Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum inițiat de președintele țării;

Pentru ca această înițiativă să fie susținută în Parlamentul Moldovei, este necesar girul a cel puțin 34 de deputați. În cazul în care, până la data de 24 martie inițiativa nu este susținută, Igor Dodon a anunțat că va iniția colectarea de semnături în acest sens.

„Președintele ales de cetățeni trebuie să aibă posibilitatea și dreptul în anumite cazuri să dizolve parlamentul”, a declarat Igor Dodon, preluat de sursa citată.

În prezent, Constituția prevede că Parlamentul poate fi dizolvat în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.