ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu doar Kelemen Hunor anunță că nu are ce sărbători în 1 decembrie 2018. Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a făcut o serie de declarații extrem de grave legate de Marea Unire din 1918. Acesta spune că nu există motiv de sărbătoare pentru că, de fapt, Basarabia ar fi fost anexată, iar Unirea nu s-a produs cu voința populației dintre Prut și Nistru.

„Nu a fost niciun fel de unire. A fost anexarea cu forța în anul 1918, când tot o mână de trădători s-au vândut. O parte sub riscul de a-și pierde viața pentru că au fost amenințați și au votat în Sfatul Țării, fără a întreba opinia majorității cetățenilor Moldovei de pe atunci”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova.

Dodon susține că, faptul că Basarabia a fost anexată de România este un „lucru recunoscut la nivel internațional de mai multe state”. 

„Încercarea de a face în anul viitor mai multe acțiuni este o încercare de a destabiliza situația în Republica Moldova. Nu va fi simplu, dar sunt sigur că noi vom trece peste aceste provocări. Nu au ei nicio șansă. Nu le vom răspunde cu Ștefan cel Mare, în context bun”, a mai adăugat președintele.

Pe 27 martie 1918, Basarabia, după trei luni de independență față de Rusia, își proclamă unirea cu Regatul României. Lucru la care a contribuit considerabil organul Legislativ al Basarabiei "Sfatul Tarii".Deputații români și o parte dintre deputații minorităților (în total 86) votează pentru, în timp ce mare parte dintre reprezentanții minorităților (ucrainieni, rusi, germani, evrei, găgăuzi) (în total 36) se abțin. Doi deputați ucrainieni și unul bulgar (în total 3) votează împotrivă.