ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La împlinirea a 77 de ani de la nota ultimativă dată de sovietici către români pentru cedarea Basarabiei,  președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a încercat o mișcare de imagine, organizând pe malul Nistrului la Holercani o întâlnire cu jurnaliști de la Tiraspol și Chișinău. 

Cu această ocazie,  Dodon a declarat că în perspectiva reunificării statului și reglementării transnistrene, s-ar putea discuta și grafia în baza căreia va funcționa limba oficială a Republicii Moldova – latină sau chirilică, scrie evz.md.

Pentru a plusa în fața liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Dodon a criticat România și UE, afirmând că una din prioritățile sale este introducerea Istoriei Moldovei drept materie obligatorie în școli. „Istoria Moldovei este sarcina mea numărul unu”, a spus Igor Dodon. El a venit și cu alte propuneri, cum ar fi că ar dori ca din staff-ul său prezidențial care pleacă peste hotare să facă parte și membri ai regimului separatist de la Tiraspol. 
Din momentul câștigării alegerilor din Republica Moldova, Igor Dodon a susținut permament că  limba moldovenească este diferită de cea română.

Deși Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că limba oficială este româna, există încă un curent care susține existența unei așa zise limbi „moldovenești”, diferită de cea română.  Acest curent a fost inventat și promovat de Moscova, apărând pentru prima oară în anii interbelici, atunci când URSS a înființat o așa-zisă Republică Moldovenească în dreapta Nistrului. Și astăzi, ideea unei națiuni și a unei limbi moldovenești este susținută tot de agenții de influență ai Moscovei.