ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică s-a încheiat marșul tinerilor basarabeni, de la Chișinău spre București. În Piața Universității, aceștia au fost așteptați de câteva mii de oameni și împreună au cerut revenirea Basarabiei la Patria Mamă.

Printre ei s-a aflat și un veteran de război, în vârstă de 91 de ani. Acesta a mers, conform organizatorilor, 20 de kilometri pe jos alături de tineri!

Basarabia( inclusiv Bugeacul) și Bucovina de Nord sunt două provincii românești care au fost smulse de către fosta Uniune Sovietică, în urma ultimatumului din 28 iunie 1940. Atunci, Regele Carol al II-lea a cedat șantajului sovietic, cedând fără luptă cele două provincii românești. Basarabia și Bucovina de Nord au fost eliberate, vremelnic, în timpul celui de-al doilea război mondial, dar au fost reincorporate în URSS începând cu 1944. 

După căderea URSS, Basarabia a devenit Republica Moldova, iar Bucovina de Nord și Bugeacul au rămas în componența Ucrainei.