ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La București a avut loc marșul „Luptă pentru Basarabia”. La manifestație, participanții au solicitat clasei politice din România să ia măsuri concrete pentru realizarea unirii cu Republica Moldova.

ACTUALIZARE 22:20 Platforma Unionistă Acțiunea 2012 cere un răspuns de la liderii politici pe tema unirii României cu Republica Moldova, până duminică, la ora 14,00. Câteva corturi au fost instalate în Piața Universității, George Simion declarând: Rămânem pe baricade toată noaptea!

ACTUALIZARE 22:11 Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți. Ministrul Afacerilor Interne a spus că "nu va ezita să ia măsuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor".

ACTUALIZARE 20:30 Jandarmeria Română susține că manifestanții care au fost duși la secția de poliție nu au fost agresați și că nu s-au folosit gaze lacrimogene. Căpitanul Mihai Vornicu spune, potrivit b1.ro, că în acest moment nu există o anchetă în curs deoarece nu se cunosc acțiuni ilegale.

Afirmațiile Jandarmeriei sunt contrazise de imaginile de mai jos:

"Nu vă pot confirma acest lucru (n.r.că au fost agresate), vă pot spune clar că cele 5 persoane au fost conduse la secția 4 pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsurile legale asupra acestora. 4 persoane au fost sancționate conform legii 60 privind organizarea și funcționarea adunărilor publice cu câte 3000 de lei fiecare.

Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acționat legal, au fost conduși la secția de poliție normal. La finalul fiecărei misiuni colegi ai mei au filmări operative și se observă dacă jandarmii au greșit și se vor analiza și se vor lua măsurile de rigoare. În acest moment nu există o anchetă în curs deoarece nu se cunosc acțiuni ilegale.

Se pare că o parte dintre aceștia au ales să revină în Piața Universității, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar Jandarmeria Capitalei le asigură acestora prezența atâta timp cât respectă indicațiile jandarmilor".

ACTUALIZARE 17:45 Manifestanții se îndreaptă spre Piața Universității, după ce au părăsit Piața Victoriei. George Simion a fost eliberat din secția de poliție. Acesta a declarat la ieșire că a fost amendat cu 3000 de lei și că oamenii legii nu au permis accesul avocaților lui Simion în incinta secției, fiind vorba doar de o contravenție. Mai mult. Simion a declarat că se va duce în Piața Universității, unde îndeamnă protestatarii să rămână până când premierul Cioloș va veni să discute cu ei. „De când este prim-ministru domnul Cioloș nu a pronunțat cuvântul Basarabia, am vrea să discutăm cu el”, a spus Simion.

ACTUALIZARE 17:30 Diversiune iscată în Piața Victoriei în mijlocul manifestanților de la Marșul Unirii. Un grup de de persoane au început să strige către masa de protestatari să nu părăsească zona, să nu mai urmeze traseul stabilit inițial, și să rămână în Piața Victoriei pentru că ar urma ca premierul Cioloș să apară în fața manifestanților pentru a dialoga cu ei. Câțiva dintre participanții de la manifestație au comentat pentru ActiveNews evenimentul și au declarat că au observat mai multe persoane îndoielnice pe parcursul marșului care au căutat să inducă diversiuni.

ACTUALIZARE 17:00 Căpitanul Mihai Vornicu, reprezentant al Jandarmeriei Capitalei, a declarat că manifestanții au încercat să forțeze cordonul de jandarmi și au fost opriți de aceștia. „Colegii mei stau de vorbă cu organizatorii acestui marș referitor la modul de desfășurare a acestei activități", a afirmat Mihai Vornicu. În drum spre Piața Victoriei protestatarii au strigat printre altele: "Universitate!", "Unitate națională", "Basarabia e România!".

ACTUALIZARE 16:00  Protestatarii au avut probleme cu jandarmii pentru că au refuzat să între în țarcul care le fusese rezervat din fața Guvernului. Au fost reținuți și băgați în duba jandarmilor 3 lideri ai Acțiunii Unioniste printre care și George Simion.

 


Busculada cu jandarmii pentru ca au refuzat sa intre in tarcul din fata Guvernului. Au fost retinuti si bagati in duba jandarmilor 3 lideri ai Actiunii Unioniste printre care si George Simion.

Posted by ActiveNews on 22 Octombrie 2016

 

„Solicităm premierului și președinților partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-și asume reunirea națională printr-o declarație a Legislativului, în sesiunea viitoare, și asumarea proiectului reunificării ca proiect de țară, cu toți pașii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spațiu mediatic comun", a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care a organizat marșul „Luptă pentru Basarabia".

"Vrem să transmitem un mesaj clar: Că nu mai avem răbdare! Premierul și partidele politice văd chestiunea reunificării într-un timp de generații viitoare. Noi vrem ca generația noastră să facă unire. Este ultima șansă pentru frații noștri români de peste Prut", a mai spus George Simion.

Marșul a început la ora 14:00 și are ca punct de pornire un loc simbolic, Hanul lui Manuc (Piața Unirii). Traseul unioniștilor ar urma să mai cuprindă și Piața Victoriei, și punctul final Piața Universității.

Potrivit Jandarmeriei Române, acțiunea este autorizată astfel: de la ora 14,00 la 17,30 marș pe traseul Hanul lui Manuc-Piața Universității-Piața Romană-Piața Victoriei, iar de la ora 17,30 la 18,00 pentru susținerea de alocuțiuni în Piața Victoriei.

La evenimentul organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și-au anunțat participarea grupuri din aproape toate colțurile țării – Timișoara, Cluj, Bistrița, Craiova, Brașov, Bacău, Iași, Vaslui, Galați, Constanța, dar și de la Chișinău.

 

Marsul Unirii in Piata Univetsitatii

Posted by ActiveNews on Saturday, October 22, 2016

Potrivit datelor celui mai recent sondaj de opinie efectuat în Republica Moldova de Centrul de Cercetare Sociologică, 34 % dintre cetățeni se pronunță în favoarea unirii cu România, iar 17 % se opun, în eventualitatea unui referendum.

Marsul Unirii

Posted by ActiveNews on Saturday, October 22, 2016