ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada SUA la Chișinău a transmis miercuri un mesaj prin care arată că potrivit concluziilor misiunii de observatori internaționali, alegerile prezidențiale din Republica Moldova s-au desfășurat „cu respectarea libertăților fuindamentale”, informează Deschide.md.

„Conform concluziilor preliminare ale misiunii de observatori OSCE/ODIHR, alegerile au fost competitive, cu respectarea libertăților fundamentale. Noi înțelegem că există acuzații de nereguli. Procesul electoral se va încheia odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final”, se arată în mesajul transmis de reprezentanța diplomatică din capitala Republicii Moldova.

Totodată, Ambasada SUA precizează că guvernul american este dispus să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău.

”Guvernul SUA se angajează să colaboreze cu autoritățile Republicii Moldova în susținerea unei guvernări eficiente și responsabile pentru poporul Moldovei. Așteptăm să conlucrăm cu președintele ales în această privință”, se mai precizează în mesajul Ambasadei.

Potrivit rezultatelor finale ale celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova, socialistul prorus Igor Dodon a obținut 52,18% dintre voturi, în timp ce proeuropeana Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a fost votată de 47,82% dintre cetățenii moldoveni.

Rezultatul alegerilor a fost însă contestat în stradă de mii de persoane care au protestat la începutul acestei săptămâni, la Chișinău, precum și în câteva orașe din România, față de modul în care a fost organizat scrutinul de pe 13 noiembrie. Aceștia au cerut demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale. (Detalii AICI)

Totodată, Maia Sandu a cerut declararea alegerilor prezidențiale nule și a îndeamnat cetățenii să semneze o petiție privind invalidarea turului doi. (Detalii AICI)

La rândul său, Igor Dodon a amenințat că își va îndemna susținătorii să iasă în stradă pentru a organiza contramanifestații, ceea ce ar putea duce țara într-o criză profundă și ar putea genera violențe. (Detalii AICI)