ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În țara asta, Republica Moldova-i spune, ca și-n cea de peste Pârâu, cu multe păreri de rău, dreptul de a simți românește și l-a însușit o castă formată din niște indivizi mediocri în cel mai bun caz. Ce-ți trebuie ca să fii „român adevărat”? Un „dogmatism” limitat de la – până la… propria convingere că nimeni nu e român dacă nu-și țipă baiu-n gura mare. Adevărați români de meserie!

Acești indivizi manifestă, de obicei, o constantă idiosincrazie în raport cu oricine ar putea să-i contrazică. Sau, ferească sfântul(!), are altceva de spus, știe ceva mai multe și se mai și arată sictirit de insistența lor sâcâitoare. Ei, „meseriașii” în ale românismului, sunt personificarea adevărului absolut!

Nimănui nu-i este permis să se numească român dacă n-o face în fiecare zi, în gura mare și la fiecare colț de stradă. Sau de Internet, fie zis. Altfel, ești categorisit canalie mincinoasă (în cel mai bun caz) sau vânzător de neam și țară (nici asta nu-i cea mai rea variantă posibilă). Sau, ca să nu uit, dacă ești român, dar din alt partid, ești doar un prefăcut și – viceversa. 

Au ajuns oamenii care poartă românismul în suflet să și-l pitească cât mai adânc, acolo. Ca să nu-i bage nimeni la grămadă – cu tâmpiții! Sau, dacă nu, fac bășcălie pe seama propriilor convingeri, numai să nu fie asociați cu ei.
„Ca drept urmare”, ca să fii român nu e obligatoriu să fii mediocru, activist (cu sau fără de partid) și nici măcar să te bați cu pumnu-n piept. Sunt și ALTFEL de români. Cei care nu și-au făcut din asta titlu de glorie, dar care, trăindu-și viața fără să-i știe decât neamurile și prietenii, au făcut mai multe decât toți pițigoii, papagalii și măgarii care se consideră întruchiparea românismului. 

Un fel de P.S. Acest text a fost scris cu doar câțiva ani în urmă, înaintea unui referendum ratat din Republica Moldova, și redactat „la suprafețe” acum, după niște prezidențiale, la fel de dezastruoase, tot de aici.
Închei dară, ca și atunci:
Nu trag cortina. Însă… nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Tot ce-am avut de zis acum, am scris mai sus. Nu voi răspunde niciunui comentariu, la fel cum îi îndemn să facă pe toți ei ispitiți să dea o replică prostiei. Nu merită!