ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mare sărbătoare pentru toți creștinii și pentru Biserica Ortodoxă din Republica Moldova. Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost trecut în rândul sfinților.

Ceremonia de canonizare, care a avut loc sâmbătă, la Mănăstirea Căpriana, a adunat mii de credincioși și fețe bisericești atât din țară, cât și din străinătate. Mitropolitul Bodoni este primul sfânt canonizat în Moldova.

La slujbă au participat aproape 25 de mitropoliți, episcopi și arhiepiscopi din Republica Moldova, Ucraina și România. Serviciul Divin a fost săvârșit în trei limbi: română, slavă și ucraineană, potrivit publika.md.
 
În timpul ceremoniei, moaștele mitropolitului au fost așezate într-o raclă, care, ulterior va fi amplasată în biserica Adormirea Maicii Domnului de pe teritoriul Mănăstirii Căpriana.

La propunerea Mitropolitului Vladimir al Chișinăului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărât canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni al Moldovei, care este oficial recunoscut ca sfânt de către Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și Patriarhia Rusă.
 
Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a născut în anul 1746, la Bistrița, în Ardeal, și a fost primul conducător al Bisericii din Basarabia.

Biserica îl va pomeni pe 30 martie, ziua trecerei sale la cele veșnice, pe 25 august când au fost descoperite moaștele și 3 septembrie, ziua canonizării.