ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă 6 mai 2017, ora 11.00 a fost inaugurat Monumentul Regelui Ferdinand I în satul Țepilova Mare, comuna Ocolina, raionul Soroca - Republica Moldova.

Monumentul a fost restabilit la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi. La acest proiect s-a lucrat 19 luni de zile. Piatra a fost executată la Cosăuți de sculptorul Vladislav Lozan iar bronzul a fost turnat de echipa meșterului Veaceslav Jiglițchi.

Ansamblul monumental cuprinde și stema în bronz a României Întregite iar pe postament se păstrează inscripția interbelică: CINSTE ȘI VEȘNICĂ POMENIRE MSR FERDINAND I. Pe spatele acestuia a fost inscripționată data inaugurării.

Postamentul bustului este cel original, înălțat la 1937 și salvat în chip minunat de urgia bolșevică în 1945. Revenit pe locul inițiativ, Regele Ferdinand I privește spre hotarul de altădată al Regatului - râul Nistru.

Un rol deosebit în organizarea acestui eveniment l-a avut primarul comunei Ocolina - doamna Valentina Ceban, care a amenajat teritoriul adiacent monumentului identificând mijloacele financiare necesare în acest sens. 
Evenimentul a început prin intonarea Imnului de Stat al R. Moldova și Imnul „Deșteaptă-te Române”. După dezvelirea solemnă a urma sfințirea monumentului și alocuțiunile invitaților. Spre final,Primăria Ocolina și Custodele Casei Regale, Alteța Sa Principele Radu au înmânat mai multe diplome pentru cei care au contribuit la realizarea monumentului.

Principele Radu a fost musafirul satului Țepilova, unde a reprezentat pe Custodele Coroanei române la inaugurarea bustului în bronz al RegeluI Ferdinand I. Principele a fost întâmpinat de sute de locuitori și de reprezentanți ai unor organizații civice. Alteța Sa Regală a dezvelit bustul, alături de primarul comunei. 
Slujba de sfințite a fost oficiată de Părintele profeor Vasile Ciobanu, păr. prof. Mircea Bejenaru din Suceava și păr. prof. Viorel Cojocaru din Chișinău.

Acest bust a fost ridicat în cadrul unei campanii de restabilire a monumentelor din Republica Moldova închinate Regelui Ferdinand I. După Nisporeni, Ialoveni și Țepilova anul acest vor fi restabilite bustul în bronz a Regelui Ferdinand I la Rezina, Lipceni și Varnița (lângă Tighina).