ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vin alegerile. De ambele maluri ale Prutului. „Și toamna și iarna coboar-amândouă, și plouă și ninge și ninge și plouă”. (Am pus ghilimele să nu mă băgați la plagiat, dar nu dau sursa bibliografică. Găsiți-o singuri).
 
Cam ca-n versurile de mai sus și cu alegerile astea românești. În autoproclamata republică a Moldovei se spune că e de ales între un prorus și un proeuropean. Evident, e de ales proeuropeanul. Ca atunci când era evident că trebuie să-l alegi pe Iliescu, doar n-o să votezi cu Vadim. Hai să vă spun ceva. Nu o cunosc pe Maia Sandu. Îi cunosc însă discursul. Nu mă interesează ce propune ea. Nu-l cunosc nici pe Dodon. Îi știu însă discursul. Mă sperie ce spune el. Dar, per global, pentru basarabeni, ori una ori alta tot un drac.
 
Stați, nu scoateți tunurile. Să mă explic. Habar n-am cât de prorus o să poată să fie Dodon dacă o să câștige. Mi-e scârbă de el doar pentru că e prorus. Și cam idiot, dar asta deja e o opinie apolitică, deci nu contează. Dar n-o să lipească Basarabia de Rusia. Nu simt nevoia să explic de ce. Uitați-vă pe hartă. Poate o să încerce o federalizare. Dacă ar fi ales dictator poate i-ar ieși. Așa, doar un președinte, într-un stat de-o palmă, mă îndoiesc c-o să facă ce promite sau ce visează. Oricum, să nu-l votați. Paza bună trece primejdia rea. Maia, pe de altă parte… hm. Nu am prea auzit-o vorbind despre Unire. Deci nu e nici o legalistă, nici o onestă, nici prea interesată de binele basarabenilor. Cântă pe nișa mai liberă. Poate nu știe rusă atât de bine ca Dodon, poate Putin nu agreează femeile. Nu știu. Ce știu, și ce ar trebui să știe basarabenii e că, presupunând prin absurd că duminică o să câștige Maia (chiar nu găseam una cu nume normal?) și luni R. Moldova intră în UE și în NATO și în Schengen și unde vreți voi, viața basarabenilor nu o să se schimbe în bine în următorii 20 de ani. UE nu face milosârdii. UE nu practică egalizarea condițiilor de viață. I se rupe, academic vorbind. Știm, suntem înăuntru de 10 ani. Dacă e ceva în bine schimbat, e datorită nouă și în ciuda UE și a guvernanților. Dar avem și de unde și cu ce. Basarabia n-are. O mână musculoasă ca a unui culturist, tăiată din corpul respectivului, nu poate nici cât una a unui copilandru la locul ei, prinsă de trup.
 
Așa și Basarabia. E un organ amputat. Atât. Unirea cu România, însă, ca și a Germaniei de est cu cea de vest, ar aduce beneficii imediate, la nivel de luni. Nu mă credeți, frați basarabeni? Dar o mare parte dintre voi deja simțiți beneficiile astea. Aveți pașapoarte românești? Plecați în Vest, ca orice român. Aveți carte de identitate românească? Primiți alocații pentru copii ca orice român din vestul Prutului. Chiar dacă nu sunteți parte a statului român, chiar dacă nu locuiți în România. Știți asta. De aia sunteți câte 1000 într-un apartament de prin România ca să obțineți aceste alocații. Ridicole pentru cei din România, uriașe pentru ce oferă statul în care trăiți de fapt. Vă fac o schemă? Cum puteți să beneficiați deja de aceste avantaje ale apartenenței la statul român și să votați pentru Uniunea cu Rusia promovată de Dodon, sau pentru o fantomatică aderare la UE?
 
Ați zice că e deficit de ceva? Aș! La București e la fel. Un fantomatic Cioloș, care întrunește toate atributele unui trădător sadea, dacă n-ar fi, după umila mea opinie, prea tâmp pentru a căpăta și acest atribut, e promovat și curtat pentru a deveni locomotivă. În loc să fie ascuns la spate și să se ferească toți de o asociere ca de una cu Ucigă-l Toaca, îl făcură stindard pentru că așa e dorința președintelui sas al României. Îi știți pe ăștia, sunt ăia cu Unio Trium Nationum. Știu, sunt rasist și xenofob. Dar Johannis e antiromân, fățiș! Și, de cealaltă parte PSD-ul, în toată strălucirea lui. Și Băsescu, în toată întunecimea lui. Și Udrea, independentă, firesc. Numai neîntinați. E și normal ca un „colaborator” ca Munteanu să pice prost în toată această câmpie elizee. E normal nu numai să-l condamne sioroșiștii, dar și naționaliștii puri, nu dau nume, se știu și îi știu. Ăia pentru care cuvântul Securității lui Ceaușescu e literă de lege. Scrie la dosar că ai colaborat. Ai colaborat, că doar n-o să mintă Securitatea. Normal că minte Munteanu. Credeți că o să spun, în consecință că și dacă ar fi colaborat ca să scrie despre străinii din an, ce-are a face, pe lângă haznaua oponentă. Dar n-o s-o fac. Pentru un motiv simplu. Pe vremea lui Ceaușescu nu credeam ce spune Securitatea. Nici o iotă. Nu am crezut nici când au spus că sunt otrăvite bazinele de apă, nici că sunt teroriști plătiți de Ceaușescu, nici când spuneau că trebuie să scăpăm de industrie că nu rentează, că țările civilizate câștigă mult din servicii, că acesta e trendul etc. Nu i-am crezut atunci, nu-i cred nici azi. E prea Târziu pentru asta.
 
Eh. Cam acesta e peisajul tomno-iernatic actual în viziunea unui pășunist în exil. Să iertați, boieri dumneavoastră, dacă v-am rănit simțămintele. Stați în casă, stoic, și nu votați cu nimeni, așa veți rămâne puri. Și așa știu și de ce nu v-ar fi prins nimeni prin munți cu arma în mână luptând împotriva taților lui Petre Roman sau Patapievici sau Tismăneanu. Pentru că sigur, printre partizanii ăia, era unul despre care Securitatea spunea că e informatorul ei. Și știți ce? Unul probabil că era. Statistic vorbind. Dar au rămas să lupte, nu i-au trimit pe ceilalți: mergeți voi, copii, că e bine, eu stau acasă, că sunt principial împotrivă. Hai sictir! E o singură luptă pentru Basarabia, cea pentru Unire. Și o singură luptă pentru România, împotrivă colonialismului.