ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a denunțat inițiativa șefului statului, Igor Dodon, de a înlocui „Istoria Românilor" cu „Istoria Moldovei", calificând-o drept una politică.

„Astfel de inițiative nu ar trebui să existe din partea politicului. Acesta este domeniul oamenilor de știință, ei ar trebui să ia astfel de decizii. Pe parcursul celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, politicul a încercat să vină cu inițiative care să modifice disciplina respectivă cu scopul de a crea dezbinare. Noi, Parlamentul și Președinția, ar trebui să ne abținem de la astfel de propuneri. Consider că denumirea disciplinei Istoria Românilor ar trebui să rămână așa cum este”, a declarat Andrian Candu, citat de Unimedia.

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut săptămâna trecută guvernului să introducă în programul de studiu disciplina „Istoria Moldovei" în următorul an de învățământ. În scrisoarea trimisă executivului, Dodon susține că „Istoria Românilor" pe care o studiază elevii în prezent ar crea impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova.

La sfârșitul lunii ianuarie, Igor Dodon a anunțat crearea unei comisii de „expertiză istorică", cu ocazia unei reuniuni pe tema „Semnificația marilor evenimente istorice întru consolidarea statalității Republicii Moldova", la care au participat istorici considerați promotori ai teoriei „moldovenismului".

Dodon a promis în campania electorală că va scoate din programa școlară „Istoria Românilor" și va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.