ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum ActiveNews a anunțat încă de pe 19 august, românii din sudul Basarabiei istorice, azi aflată în componența Ucrainei,ziua limbii române urma să fie sărbătorită la Odesa printr-un concert al artistei Veta Biriș.

Din păcate însă, evenimentul nu va mai avea loc, din cauza autorităților locale ucrainene, care au anunțat că locul ce urma să găzduiască evenimentul intră, brusc, în renovare, arată un comunicat de presă.

Din păcate, Ucraina continuă să-i șicaneze pe românii din teritoriile istorice, chiar dacă România a trimis bani și oameni în sprijinul Kiev-ului, pe parcursul conflictului cu Federația Rusă. 

„Menționăm că actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua, timp de 3 luni de zile, după interzicerea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul din același Palat al Culturii din Ismail, din cadrul primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina, din 19-20 iunie 2016”, se arată în comunicatul de presă primit la redacție.

În aceste condiții, evenimentul a fost exilat într-unul din satele din zonă unde populația este majoritar românească. În Ucraina locuiesc peste 500.000 de români, în special în zonele anexate de fosta URSS - și transferate Ucrainei, în urma odiosului pact Ribbentrop-Molotov. Despre situația românilor din Odesa puteți citi mai multe aici.

Iată comunicatul integral:

Asociația Național-Culturală "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa anunță oficial, că spectacolul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, programat în prealabilă înțelegere cu direcția Palatului Culturii "Taras Șevcenko" din Ismail pentru 31 August 2016 la Ismail (Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina) nu se va mai desfășura la ora și locația programată, din cauza unor lucrări de "renovare" în incita sălii de spectacole, anunțate de primăria orașului Ismail - primar Andrei Abramcenko; șeful secției de cultură Serghei Luzanov. În urma celor relatate de autoritățile ucrainene azi, 30 august, Asociația "Basarabia" a efectuat numeroase demersuri în vederea închirierii unui alt local pentru susținerea concertului extraordinar al solistei VETA BIRIȘ în Basarabia Istorică. Cel mai probabil spectacolul va fi susținut într-unul din lăcașele de cultură din satele cu populație majoritară românească din Sudul Basarabiei - raioanele Reni, Ismail sau Chilia. Astfel, suntem impuși de circumstanțe și politici regionale și de stat, de a anunța locul desfășurării celei de-a IV-a ediții a serbării "Ziua Limbii Române" în Sudul Basarabiei în următoarele ore.

Menționăm că actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua, timp de 3 luni de zile, după interzicerea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul din același Palat al Culturii din Ismail, din cadrul primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina, din 19-20 iunie 2016. O altă interdicție, tot atribuită Asociației "Basarabia" a constat în cele 3 refizuri consecutive de a găzdui, în anul 2013, concertul omagial dedicat compozitorului Gavriil Musicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menționate sunt semnate de actualul primar al orașului Ismai Andrei Abramcenko.

Colegiul Asociației "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa