ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chișinăul cere asigurarea unei vizite a reprezentanților negociatorilor și mediatorilor din formatul 5+2 la depozitul de muniții de la Cobasna, din regiunea separatistă de dincolo de Nistru, a declarat sâmbătă vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic în cadrul unei conferințe comune de presă cu Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, informează Radio Chișinău.

„Nu există niciun raport exact despre ce se găsește în acest depozit, iar aceste muniții pot provoca o situație de criză și este important să verificăm cum pot reacționa autoritățile constituționale pentru a asigura securitatea. Cred că o inspecție efectivă cu participarea persoanelor interesate, inclusiv OSCE, ar putea asigura că lucrurile sunt corect administrate și ne va ajuta să cunoaștem ce am putea face cu muniția care nu mai corespunde criteriilor de întreținere”, a declarat Cristina Lesnic, explicând că subiectul a mai fost abordat și la întrevederile de anul trecut.

Franco Frattini a declarat că în prezent se discută posibilitatea unei vizite în formatul 3+2 (mediatorii și observatorii în procesul de reglementare) în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Potrivit acestuia, și în 2018 au fost făcute demersuri pentru obținerea accesului liber la depozitul de muniții, însă autoproclamatele autorități transnistrene au refuzat.

„Vom reveni la acest subiect. Există mai multe probleme acolo. Inclusiv cea a munițiilor învechite care nu pot fi transportate pentru distrugere și reprezintă pericol pentru populația din zonă”, a declarat Frattini.

Vicepremierul Republicii Moldova și reprezentantul OSCE au informat că discuția avută a cuprins atât problemele, cât și realizările procesului de reglementare transnistreană. Francio Frattini a precizat că merge și la Tiraspol, unde va aborda inclusiv probleme ce țin de localitatea Varnița și așa-numită vinietă impusă șoferilor din Republica Moldova de autoritățile separatiste de dincolo de Nistru.