ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După summitul NATO de la Varșovia, Europa de Est pare să devină centrul manevrelor tactice între Alianța Nord-Atlantică și Rusia, în contextul în care suplimentarea prezenței militare NATO va fi urmată în mod sigur de măsuri simetrice ale Moscovei, cele două mari puteri insistând să configureze clar zonele de influență.

Deși nu face parte din NATO, Republica Moldova a fost menționată în declarația finală a Summitului de la Varșovia, primind mulțumiri pentru colaborarea de până acum și un mesaj pentru implementarea reformelor la care s-au angajat.

„116. În Țara Galilor, am extins Inițiativa privind Construirea Capacităților de Apărare și de Securitate Conexe și la Republica Moldova. De atunci, aliații și partenerii au oferit expertiză și consiliere în sprijinul procesului de reformă a Apărării (...).

Aliații rămân dedicați acestui efort, astfel încât R. Moldova să se poată bucura de un viitor stabil, sigur și prosper, în acord cu valorile împărtășite de democrațiile europene. Pentru realizarea acestui viitor, este important ca R. Moldova să rămână decisă să implementeze reformele în beneficiul tuturor cetățenilor săi. Mulțumim Republicii Moldova pentru contribuția sa la operațiunile NATO.”, scrie în declarația finală a Summitului de la Varșovia.