ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republica Moldova va avea statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), a anunțat vineri președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaiev, la summitul organizației ce a avut loc la Bișkek, informează EFE.

 Șeful statului kârgâz a declarat că toți membrii UEE, care grupează Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia, și-au dat acceptul de principiu în legătură cu cererea Republicii Moldova de a adera la organizație în calitate de țară cu statut de observator, au relatat mass-media ruse.

Astfel, toți cei cinci președinți prezenți: Vladimir Putin (Rusia), Aleksandr Lukașenko (Belarus), Nursultan Nazarbaiev (Kazahstan), Serge Sarkisian (Armenia) și Almazbek Atambaev (Kârgâzstan) au susținut solicitarea președintelui moldovean Igor Dodon, în numele „întregului popor al Moldovei", informează portalul Deschide.md

Potrivit EFE, Igor Dodon a declarat că Acordul de asociere dintre țara sa și Uniunea Europeană „nu reprezintă un obstacol în semnarea altor acorduri benefice pentru cetățenii Republicii Moldova". „Aceasta este o zi istorică pentru Republica Moldova. Această zi a fost așteptată de majoritatea cetățenilor țării noastre, acest lucru a fost promis de către mulți lideri politici și partide pe parcursul mai multor ani", a subliniat Dodon, conform Deschide.md, adăugând că aceasta nu înseamnă ca Republica Moldova devine automat membră a UEE.

În plan general, „cooperarea în cadrul UEE se dezvoltă cu succes. Împreună am reușit să creăm și să consolidăm o piață comună voluminoasă cu reguli universale pentru actorii economici", a declarat președintele rus Vladimir Putin, prezent la summitul de la Bișkek. El a subliniat că această piață comună a acționat ca „un fel de airbag" în anumite circumstanțe dificile din cauza situației internaționale. „Instituțiile noastre de integrare au funcționat: au nivelat cumva influența mediului extern nefavorabil, ceea ce a permis adaptarea noastră la noile realități economice", a adăugat șeful statului rus. Următor summit al UEE va avea loc la Moscova la 11 octombrie.