ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ar trebui să fim atenți la ce se întâmplă în interiorul Mitropoliei moscovite în frunte cu mitropolitul Vladimir și să înțelegem că toată zarva stârnită ieri de presupusul gest al parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, și al unui întreg grup de preoți din protopopiatul Chișnău, sectorul II, de „aderare la Mitropolia Basarabiei” este apă de ploaie turnată, propagandistic și securistic, peste capetele basarabenilor cu scopul inducerii lor în eroare.

Pentru că nu este vorba de „aderarea” acestora „la Mitroplia Basarabiei”, cum ni s-a servit anunțul de mai toată presa, mai ales cea a puterii, ci de „aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română”, exprimată într-o scrisoare a grupului respectiv de preoți „Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove”, situație absolut diferită și curat provocatoare!

Ne dăm seama de acest lucru citind direct cele anunțate de preotul Pavel Borșevschi pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru”:

Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove. Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu „russkii mir”, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, explică acesta.

Prin urmare, preotul Pavel Borșevschi nu „aderă la Mitropolia Basarabiei”, cum ni se spune, ci își continuă năravul său mai vechi de unealtă a serviciilor rusești.

Or, „a iniția procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română” nu este altceva decât o nouă insultă adusă Bisericii Ortodoxe Române și milioanelor de români, credincioși ai ei, și o încercare disperată de salvare și menținere a „Mitropoliei Moldovei”, entitatea bisericească care este cea mai fidelă întruchipare a „ocupației rusești”, de care, vezi Doamne, a ajuns să se plângă, brusc, după peste 30 de ani de la ruperea noastră de imperiul sovietic, și preotul Pavel Borșevschi, cel care a avut un rol major, în 1999, în smulgerea banditească, cu susținerea forțelor de ordine ale Guvernului Ion Sturza, a Catedralei noastre Mitropolitane – Biserica Sf. Nicolae din centrul Chișinăului – de la sânul Mitropoliei Basarabiei pentru a fi trecută la Mitropolia „ocupației rusești” a lui Vladimir.

Noi înțelegem altfel „repararea greșelilor istorice” și „repunerea în demnitatea furată de ocupația rusească”, afișate în chip fariseic de preotul Pavel Borșevschi.

Pentru a „repara greșelile istorice” și pentru a-ți recăpăta „demnitatea furată de ocupația rusească”, preacucernice părinte Pavel Borșevschi, este nevoie să vă spălați de păcatele „istorice” săvârșite împotriva Bisericii Ortodoxe Române, singura biserică canonică în acest teritoriu românesc înstrăinat. Iar spălarea acestor păcate presupune întâi și întâi de toate mărturisirea lor sinceră prin ruperea de la așa-zisa „Mitropolie a Moldovei”, care reprezintă „ocupația rusească” a Basarabiei!

Preoții „Mitropoliei Moldovei” pot „trece sub omoforul Bisericii Ortodoxe Române” doar aderând la Mitropolia Basarabiei, trup din trupul Bisericii Neamului Românesc, călcată în picioare de regimul stalinist de ocupație și repusă în drepturi, cu mari sacrificii, de românii basarabeni după căderea imperiului sovietic.

Așa-zisa „aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română” se constituie într-un nou scenariu securistic al Moscovei pentru perpetuarea controlului ei asupra acestui teritoriu și a moldovenismului păgubos, exprimat și promovat mai nou și de actuala putere de la Chișinău prin provocatoarea noțiune de „națiune civică moldovenească”.

Ștefan Secăreanu